Aimtec hnv murr

Budvar uvařil speciální pivo z čerstvého chmele

Ve varně pivovaru Budějovický Budvar, n.p. byla 2.9.2013 uvařena speciální várka piva z čerstvého chmele. Z hlávek Žateckého poloraného červeňáku bylo uvařeno pouhých 400 hektolitrů piva BUD Premier Select. 

 

Pod dohledem sládka Budějovického Budvaru a zástupců chmelařské firmy ARIX, a.s. byla uvařena speciální várka piva s použitím čerstvých chmelových hlávek, které patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musejí zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy byly očesány. Z tohoto důvodu se v pivovarské praxi používají jen zcela výjimečně a Budějovický Budvar bude letos zřejmě jediným českým pivovarem, který z čerstvého chmele uvaří pivo.
Použitý chmel odrůdy Žatecký poloraný červeňák - celkem 360 kg - byl sklizen v úterý 3. září ráno na chmelnici „Splav“, která patří do slavné lokality „Údolí Zlatého potoka“ v katastru chmelařské obce Blšany. Již kolem 16. hodiny byl načesaný chmel na varně Budějovického Budvaru přidán do speciální várky piva BUD Premier Select se stupňovitostí přes 16 % a finálním obsahem alkoholu 7,5 % obj.
“Chmelení jsme provedli tradičním způsobem, kterým vaříme i všechna naše ostatní piva, tedy ručním přidáváním hlávek chmele přímo do mladinového kotle ve třech dávkách. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější, ale stále jemnou hořkost ve srovnání s chmelem sušeným,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., sládek Budějovického Budvaru.
V Budvaru bude z čerstvého chmele letos uvařena pouze jediná várka speciálního piva BUD Premier Select o objemu 400 hektolitrů hotového piva. Pivo uvařené 3. září 2013 budou zákazníci moci ochutnat až ve druhé polovině března 2014, neboť doba zrání piva je kolem 200 dnů. Speciální pivo z čerstvého chmele bude dodáváno pouze do vybraných restaurací a pivnic po celé republice v sudech o objemu 20 l.

 

 
Publikováno: 11. 9. 2013 | Počet přečtení: 1694