Aimtec hnv murr

Čína spustila nejrychlejší internet

Zatímco Evropa a USA pohlížejí na čínské technologie s nevolí a snaží se jich ve svých sítích zbavovat, Čína předvedla, že v hi-tech, tedy přinejmenším v optickém připojení, má před svými konkurenty pořádný náskok.

 
Její vysokorychlostní síť FITI dokáže přenášet data rychlostí až 1,2 terabitu za sekundu (což odpovídá např. přenosu 150 filmů), čímž překonala rekord v nejrychlejším připojení. Byla spuštěna dokonce o dva roky dříve (vývoj sítě zabral 10 let), než se očekávalo – aktivována byla letos již 31. července, oficiální provoz však zahájila až po úspěšném testování 13. listopadu.
Tři tisíce km dlouhý optický kabel, který propojuje Peking, Wuchan a Kanton, se táhne téměř po celé délce země a jeho přenosová rychlost je třikrát vyšší než nejrychlejší připojení v USA (s max. přenosovou rychlosti 400 gigabitů za sekundu) a 10krát rychlejší než ostatních hlavních páteřních tras na světě, které fungují rychlostí „jen“ 100 gigabitů za sekundu, což je ovšem hluboko pozadu za čínským superinternetem. Ten navíc využívá údajně výhradně domácí komponenty a software čínské výroby, což eliminuje technologickou závislost Číny na USA a Japonsku, pokud jde o zařízení, jako jsou směrovače.

Foto: Čching-chua
 
Publikováno: 17. 1. 2024 | Počet zobrazení: 128 článek mě zaujal 11
Zaujal Vás tento článek?
Ano