Aimtec hnv murr

Inovace jde ruku v ruce s ekologií

Jedním z významných výrobců, kteří se prezentovali na říjnovém plastikářském veletrhu Fakuma 2023, byla i rakouská společnost ENGEL, jejíž aktivity nám přiblížil Andrej Černý z české dceřiné společnosti ENGEL CZ.

 

Je na firmě ENGEL něco specifického, když jste značce věrný už téměř čtvrt století?
Víte, ENGEL je po celou dobu své existence stále skvěle fungující rodinná firma, nyní už ve 4. generaci majitelů. I současný CEO si svou kariéru poctivě prošel přes nejrůznější pozice. To dává lepší možnosti pro rozvoj než typická forma akciové společnosti vlastněná různými subjekty, zaměřená především na maximální uspokojení zájmů akcionářů – tedy zisk. Ten je samozřejmě klíčový i pro rodinný podnik, ale vize, rozvoj firmy a její směřování, mají vždy pod kontrolou lidé, kteří k ní mají už historicky zcela jiný vztah a nejlépe rozumí jejím potřebám. To se odráží i v celkové logické a funkční struktuře společnosti.
Firma ¬je rozčleněna na samostatné divize zaměřené na různá odvětví: Automotive, technické vstřikování, obalový průmysl a stroje pro zdravotnictví. V domovském Rakousku má tři výrobní závody: v Sankt Valentinu na velké stroje, ve Schwertbergu je centrála a výrobní závod menších vstřikovacích lisů do 400 tun uzavírací síly, a v Dietachu na roboty a automatizaci. Na ně pak navazují další v Číně, Koreji, v České republice v Kaplici a nově i v Mexiku.

A pokud jde o ENGEL v ČR?
V Česku má firma 50 servisních techniků a několik specializovaných prodejců, kteří zodpovídají za přidělené regiony. Protože je zákazník vždy na prvním místě, což u nás není fráze, ale realita, dostávají zákaznicí i jejich stroje vždy odpovídající péči a služby. Průběžně s našimi zákazníky komunikujeme jejich potřeby, následné vylepšení a inovace. Dokladem toho je například stěžejní řada strojů s označením VICTORY, která byla vyvinutá právě na základě iniciativy zákazníků požadujících stroj bez vodicích sloupů. Vývoj tohoto produktu představoval doslova konstrukční revoluci a průlom v oblasti vstřikovacích strojů.
Firma ale neusíná na vavřínech a do vývoje a inovací, kterému se věnuje na 150 špičkových specialistů, vkládá nemalé prostředky. Výsledkem je třeba stroj WINTEC, montovaný v čínském závodě společnosti, ale jinak jde o „čistokrevný ENGEL“ včetně servisního zázemí. Původně to byl koncept projektovaný pro asijský trh, ale po příznivé odezvě se firma rozhodla jej nasadit i na další trhy včetně evropského, kde se už úspěšně etabloval.

Jaké trendy je možné vidět v branži v současné době?
V první řadě se zlepšují technické parametry, ale je znát i technologický posun. Například dříve výrazně převažující hydraulické stroje mají dnes menší podíl, i když u nich probíhají neustálé inovace.
Celkově trend míří především u menších strojů k elektrickým pohonům, popř. jejich kombinaci se servohydraulickými variantami. Jako jeden z klíčových parametrů se uplatňuje po všech stránkách i ekologie – od spotřeby energie až po využívání recyklovaných materiálů.
ENGEL dnes nabízí stroje na výrobu z recyklátu, což je trend, který je v souvislosti s tlakem EU na ohleduplnost k životnímu prostředí a zvyšování podílu recyklační složky stále významnější. Dokážeme kombinovat vstřikování s extruzí a nabídnout produkt, který v podstatě zpracovává recyklát. Směs z plastového odpadu se odplynuje, projde plastifikací, odstraní se nežádoucí složky a pak se směs dávkuje přímo do příslušného zařízení. Zatímco u klasického postupu se z odpadu vybere díl, který se následně regranuluje a pak znovu plastifikuje. V rámci naší technologie recyklačního procesu se vynechá jeden tradiční stupeň.
Jde samozřejmě o materiál určitého stupně kvality, který není určen jako prémiový, např. k výrobě pohledových dílů, ale pro řadu aplikací je naprosto vyhovující. Umožňuje nahradit dosavadní používání drahé primární suroviny levnější alternativou s obdobnými parametry. Zajímavé je to třeba pro automobilový průmysl, kde se dají uplatnit vícesložkové díly, jejichž vnější strana je vyrobena z originálního materiálu a vnitřek tvoří regranulát. K tomu se využívají dvě vstřikovací jednotky. Jedna do formy nejdříve vpraví originální materiál, který vytváří povrchovou strukturu, a druhá poté, co povrch začíná chladnout, ale jádro je stále horké, vstřikuje v těsně navazující fázi recyklát.

Jaké novinky chystá ENGEL v nejbližší době?
Pokud jde o konkrétní produktové novinky, letos uvedeme nový model plně elektrického stroje e-mac 480. ENGEL tak rozšiřuje výrobní řadu u velmi populární řady strojů se skvělou kombinací výkonu a ceny.
Nejsou to však jen nové stroje, ale i četná řada různých inovací. Třeba na veletrhu Fakuma měla premiéru inteligentní aplikace Part Finder, která usnadňuje identifikaci a objednávání téměř všech dílů našich vstřikovacích strojů. V případě potřeby musí být správný náhradní díl rychle dostupný na místě, ale vzhledem k velkému množství konstrukčních částí vstřikolisu nebo výrobní buňky je to často složité. Proto jsme připravili jako součást zákaznického portálu e-connect intuitivní vyhledávač dílů, který zdarma nabízí různé možnosti jejich identifikace, včetně pohodlného vyhledávání podle obrázku. Systém dokáže na základě mobilem vyfoceného snímku identifikovat nejen nové díly, ale i znečištěné, opotřebované nebo vadné součásti starších strojů – databáze obsahuje zařízení stará až 20 let.
Díly lze pak objednat pouhým kliknutím ve vyhledávači a aplikace při zahájení objednávky vygeneruje e-mail, který může být odeslán přímo výrobci jako objednávka nebo interně ke schválení. To významně přispívá ke snížení počtu nesprávných objednávek a zvýšení efektivity nákupu náhradních dílů.

Řešíte také stroje stavěné „na míru“ specifickým požadavkům klientů?
Ano, jsme schopni udělat různá řešení, třeba v případě, kdy je potřeba respektovat konkrétní prostorové požadavky. V podstatě ale jsme schopni nabídnout pro každou kategorii požadavků určitou skupinu vhodných strojů. Do těchto diskuzí zapojujeme celá konstrukční oddělení, techniky, designéry, vývojáře, softwarové inženýry, elektrotechniky atd. Příkladem jsou třeba řady VICTORY tech či DUO tech.
Nabízíme ale i tzv. standardní stroje řady SPEX, jejichž možnosti použití jsou velmi široké. Stroje kombinují omezenou konfigurovatelnost s velmi atraktivní cenou. Tyto stroje jsou známy pod označení VICTORY SPEX či DUO SPEX.

Lze specifikovat podíl standardních řešení versus speciálních řešení?
Speciální řešení a vysoce sofistikované stroje/automatizace představují jen poměrně malou část produkce, protože variabilita té zbývající, reprezentující standardní provedení, je skutečně velmi vysoká a dokáže pokrýt naprostou většinu požadavků.
Speciální provedení se tak týkají opravdu jen extrémních případů „strojů na míru“, jako je třeba výroba čoček využívající specifickou technologii. Ty představují maximálně 5–10 % z celkové výroby, 90 % a více připadá na standardní řešení.
Co si ale pod pojmem standardní řešení dokážeme představit? V portfoliu produkce firmy ENGEL jsou často stroje vybaveny už v základu různými špičkovými funkcemi či parametry, které u mnoha konkurenčních produktů jsou součástí příplatkové výbavy, takže i tyto naše standardní stroje nabízejí tak rozsáhlé množství nejrůznějších konfigurací, že jsou schopny pokrýt i požadavky, které se jinak často řeší na zakázku vytvořeným řešením.

Jak společnost ENGEL přistupuje k zákazníkům, kteří mají zájem o starší techniku?
Před dvěma roky jsme se rozhodli investovat i do tohoto segmentu a založili společnost Engel Used Machinery, která se specializuje na trh starších strojů. Její certifikovaný servis kontroluje bezpečnost a nejrůznější aspekty strojů, dokumentaci, servisní historii, připraví stroj na prodej a ten je pak nabízen se všemi těmito službami.
Zjistili jsme, že celá řada zákazníků má o tyto stroje zájem, protože jsou dodávány za velmi zajímavé ceny, ale s funkční zárukou a servisní podporou výrobce, což znamená menší riziko. Navíc jsou stroje ENGEL obecně velmi spolehlivé – některé vyrábí u zákazníků někdy i desítky let a výrazně přesahují původně předpokládanou životnost.
V podstatě nemají zákazníci důvod je měnit, což nás sice těší, ale snažíme se je přesvědčit k jejich nahrazení novějšími generacemi, protože starší zařízení mají často horší parametry, omezenější možnosti, vyšší spotřebu energie, kdežto moderní varianty představují efektivnější alternativy.

Josef Vališka
Foto: Petr Kostolník

 
Publikováno: 17. 1. 2024 | Počet zobrazení: 127 článek mě zaujal 10
Zaujal Vás tento článek?
Ano