Aimtec hnv murr

Nejrychlejší sonda zkoumá Slunce

Sonda NASA, vypuštěná v srpnu 2018, dosáhla letos 27. září rychlosti 635 266 km/h (což je asi dvakrát rychleji než blesk nebo 200krát než projektil z pušky) a stala se tak nejrychlejším lidmi vytvořeným předmětem.

 

Překonala svůj vlastní dosavadní rekord 586 863 km/h z listopadu 2021 a zároveň ustanovila i nový rekord v přiblížení ke Slunci, poté co dosáhla vzdálenosti od jeho povrchu 7,26 mil. km, což je podle NASA blíže, než kdy předtím obíhala jakákoli jiná sonda. Dosáhnout toho umožnila gravitační asistence při těsném průletu kolem Venuše v srpnu (když se sonda přibližuje k Venuši, planeta pohlcuje část její orbitální energie).
Tyto rekordní hodnoty ještě nejsou definitivní, protože sonda má naplánován další průlet, kdy by se měla koncem roku 2024 přiblížit na vzdálenost pouhých 6,16 mil. km od slunečního povrchu a při něm pravděpodobně dosáhne ještě větší rychlosti.
Cílem Parkerovy sondy na sedmileté misi je lépe pochopit sluneční korónu (tzn. oblast sluneční atmosféry) dosahující teplotu až několika milionů stupňů Celsia. To by mohlo podle vědců např. pomoci předpovídat solární bouře, které znamenají riziko pro pozemské rozvodné sítě i satelitní navigaci.

Foto: NASA

 
Publikováno: 12. 12. 2023 | Počet zobrazení: 122 článek mě zaujal 14
Zaujal Vás tento článek?
Ano