Aimtec hnv murr

Na Marsu vytvořil rychlostní rekord

Rychlostní rekordy padají nejen na Zemi, ale už i ve vesmíru – jeden z posledních ustavila na Marsu robotická sonda Perseverence.

 

Marsovské rovery urazily dlouhou cestu a jejich parametry se neustále zlepšují. Od Sojourneru o velikosti mikrovlnné trouby, který se musel zastavit každých 13 cm, po Spirit a Opportunity o velikosti golfového vozíku, jež se zastavil každých 0,5 m, až po Perseverance – první rover, který má dva počítačové mozky, což mu umožňuje rozhodovat se za jízdy. Rychlejší kamery a počítač pro zpracování obrazu mu umožňují lépe se vyhýbat překážkám a dosáhnout nejdelší jednodenní vzdálenosti jízdy 347,7 m a vůbec nejdelší jízdy bez lidí v souhrnu 699,9 metrů.
Na cestě od 26. června do 31. července robot překonal vzdálenost 759 m přes oblast zvanou Snowdrift Peak, a to za přibližně třetinu času, který by podle NASA potřebovaly jiné marsovské rovery. Zkrátit dobu jízdy mezi oblastmi vědeckého zájmu pomáhá roveru pokročilý počítačový pilot AutoNav.
„Takže když narazil na úsek posetý velkými kameny, jak ukazuje snímek pořízený 29. června, zachycující cestu Perseverance, namísto objížďky, která by zabrala týdny, se vrhl přímo,“ řekl Tyler Del Sesto z kalifornské Jet Propulsion Laboratory NASA.

Foto: NASA/JPL-Caltech

 
Publikováno: 9. 11. 2023 | Počet zobrazení: 103 článek mě zaujal 13
Zaujal Vás tento článek?
Ano