Aimtec hnv murr

Pneumatiky, které nesplasknou

Americká firma Smart Tire Company hodlá nabídnout cyklistům obdobné pneumatiky, jaké používá NASA u planetárních roverů. Cyklisté se tak nemusí bát proražení.

 

Nejde o zcela bezvzduchové řešení, protože jsou duté a vzduch tudíž obsahují, jen nepotřebují jeho přetlak, aby udržely svůj tvar, resp. unesly jimi vybavené vozidlo. O potřebné jízdní parametry a pružnost se konstruktéři postarali jiným řešením. Jádrem pneumatiky Metl je pružina obíhající po celém jejím obvodu ze slitiny niklu a titanu s tvarovou pamětí (NiTinol).
Tento materiál se po vystavení tlaku sice zpočátku deformuje, ale poté se vrátí do původního tvaru, což pneumatice umožňuje jemně se stlačovat a narovnávat a tím zajistit hladkou jízdu. Pružina je zapouzdřena v polygumovém materiálu, který tvoří průhledné bočnice a vyměnitelný běhoun, jejichž sestava obsahuje pouze polovinu gumy ve srovnání s běžnou pneumatikou. A zatímco u běhounu se počítá s výměnou po zhruba 8000 až téměř 13 000 ujetých km, hlavní pneumatika má vydržet po celou dobu životnosti kola. Klíčovou výhodou je, že novou pneumatiku lze namontovat na běžné konvenční ráfky.

Foto: Smart Tire Company

 
Publikováno: 19. 10. 2023 | Počet zobrazení: 135 článek mě zaujal 18
Zaujal Vás tento článek?
Ano