Aimtec hnv murr

Metamateriál ze čtvrté dimenze

Čtvrtá dimenze není něco, co dokážeme vnímat, ale ve světě fyziky je velmi reálná a může být důležitým nástrojem pro vědce při objevování sci-fi materiálů.

 

Výzkumníci z University of Missouri (UM) použili 4D rozměr k vývoji metamateriálu, který má schopnost ovládat energetické vlny na povrchu pevného materiálu, jež jim pomáhají určit, jak se po něm šíří vibrace.
Naše 3D existence určuje vnímání světa kolem nás, ale pomocí pokročilé matematiky a dalších faktorů, jako je např. světlo, lze přejít k rozvoji do rozšířených dimenzí, nad rámec těch, které vnímáme.
Konvenční materiály jsou omezeny na tři rozměry s osami X, Y a Z. Nyní vědci staví materiály v tzv. syntetické dimenzi (4D), což jim umožňuje manipulovat s dráhou energetických vln tak, aby šla přesně tam, kam chtějí.
Tento průlom, který publikovali v časopise Science Advances, a nový metamateriál mohou mít velký význam např. pro kvantové výpočty – umožňuje kvantové efekty ve vyšších dimenzích. Ale schopnost manipulovat s dráhou energetické vlny na pevném povrchu přináší možné výhody i v reálném světě, např. pro bezpečnější inženýrské techniky v seizmicky nestabilních oblastech, což by mohlo zabránit zhroucení konstrukce během zemětřesení.

Foto: Universita of Missouri

 
Publikováno: 16. 10. 2023 | Počet zobrazení: 122 článek mě zaujal 20
Zaujal Vás tento článek?
Ano