Aimtec hnv murr

Jednotná USB nabíječka bude povinná i v Česku

Po vzoru Evropského parlamentu schválila vláda ČR dne 13. července sjednocení nabíječek od konce příštího roku i v Česku pro napájení elektronických zařízení, pro notebooky vstoupí tato povinnost až od dubna 2026.

 

Takže od konce příštího roku se budou i u nás používat u chytrých telefonů a většiny elektronických zařízení výhradně konektory typu USB-C. Problematiku sjednocení napájecích zdrojů (resp. jejich připojovacích konektorů) řeší Evropská komise již několik let, a po jednáních s výrobci mobilních telefonů a další elektroniky se jí podařilo zmenšit trh z několika desítek koncovek pouze na tři standardizované typy: rozhraní lightning (Apple), microUSB a USB-C, ovšem jen v případě mobilních telefonů. U notebooků dosud celá řada výrobců používá své vlastní varianty napájecích konektorů.
Nyní dospělo legislativní úsilí o zavedení jednotné nabíječky do finále. Směrnici o jednotné nabíječce odhlasoval Evropský parlament již loni v říjnu a od příštího roku už všechny na trh nově uváděné přístroje budou využívat jediný standardizovaný systém s konektorem typu USB-C. Cílem jednotné nabíječky je snížit množství elektronického odpadu a usnadnit používání mobilních telefonů a dalších přístrojů.
Nová pravidla se budou vztahovat nejen na mobilní telefony, ale týkají se i napájení dalších přenosných zařízení a elektroniky, např. tabletů, fotoaparátů, ale také elektronických čteček, reproduktorů či bezdrátových sluchátek. Tato zařízení totiž nejsou vždy vybavena USB-C konektory, daleko častější je u nich starší a pomalejší standard microUSB, který je pro výrobce lacinější.
„Evropské spotřebitele již dlouho obtěžuje, jak se jim doma s každým novým přístrojem vrší další nabíječky. Nyní budou moci používat jedinou nabíječku pro veškerou přenosnou elektroniku,“ prohlásil tehdy maltský europoslanec Alex Saliba, který se na formování konečného znění nové normy významně podílel. Podle vyjádření eurokomisařky Margrethe Vestagerové si Unie od nového nařízení sjednocujícího napájecí konektory slibuje úsporu až 1000 tun elektronického odpadu ročně.
Společně s jednotnou nabíječkou byla přijata také další opatření. K novému telefonu tak už nebude povinné dodávat i nabíjecí zařízení, které si tak uživatelé pořídí jen v případě, pokud ho budou opravdu potřebovat. Další novinkou týkající se nabíječek je také zajištění nabíjecího protokolu USB Power Delivery, takže výrobci už nebudou moci bezdůvodně omezovat rychlost nabíjení, což byla nepřiznávaná, leč častá praktika iritující uživatele.

Petr Sedlický
Foto: European Commission, Jennifer Jacquemart

 
Publikováno: 25. 8. 2023 | Počet zobrazení: 210 článek mě zaujal 33
Zaujal Vás tento článek?
Ano