Aimtec hnv murr

Na dovolenou s ponorkou

Nizozemský výrobce U-Boat Worx spustil optimalizovanou linku pro výrobu malých ponorek Nemo, které charakterizuje jako jediné sériově vyráběné podvodní miniplavidlo na světě.

 

Miniponorka má glejt renomované klasifikační společnosti DNV a klíčový milník v škálovatelném výrobním procesu certifikovaných podvodních plavidel.
Za jednomístný model si U-Boat Worx počítá 545 tisíc eur (zhruba 13 mil. Kč), dvoumístný model Nemo 2 přijde o dalších 45 tisíc eur dráže, nicméně i tak jsou podle výrobce ceny zhruba o 80 % nižší než u jakéhokoli jiného ponorného zařízení dostupného na současném trhu.
První ponorky by měly být dodány zákazníkům ještě letos a cílem firmy je mít do roku 2030 v provozu tisícovku těchto plavidel. Oba typy mají charakteristický akrylový sférický průhled s vysokou odolností vůči vodnímu tlaku, elektrický pohon, několik bezpečnostních systémů a klimatizaci, které zajišťují posádce vysoký komfort.
K ponorce je nabízeno široké podpůrné vybavení a speciálně vyvinuté možnosti k převozu a vyplutí, jako je např. přívěs pro auto apod.

Foto: U-Boat Worx

 
Publikováno: 20. 7. 2023 | Počet zobrazení: 187 článek mě zaujal 28
Zaujal Vás tento článek?
Ano