rossleor asseco murr

S balónem až na hranici vesmíru

Společnost Halo Space chce být průkopníkem v nové formě vesmírné turistiky. Cestující by se mohli na šestihodinovém výletě kochat pohledem na Zemi až z okraje vesmíru.

 

Pomocí lehké kapsle se stratosférickým balónem vystoupá 8 pasažérů a pilot až 40 km nad Zemi, kde ji i vesmír budou moci pozorovat způsobem, jakým to dříve mohli zažít pouze astronauti.
Kapsle by měla být nejen extrémně bezpečná, ale také poskytovat pohodlí a vybavení, aby si pasažéři mohli užít svůj vesmírný let na maximum. Design pro ni proto vytváří Frank Stephenson, jeden z nejuznávanějších designérů, známý svou filozofií spojující umění s vědou a nejnovějšími technologiemi.
Loni firma úspěšně absolvovala první zkušební let s bezpilotním prototypem kapsle, kterou vodíkem plněný balón z tenkého polykarbonátu vynesl 37 km do stratosféry a po čtyřech hodinách s ní bezpečně přistál.
Klíčovým bezpečnostním prvkem je řiditelný padákový systém, který lze během letu nasadit kdykoli i ve výšce a po stabilním klesání s kapslí přistát. První komerční let je plánován na rok 2025 a firma má cíl přepravit více než 3000 cestujících ročně s cenou cca 200 000 USD za letenku.

Foto: Halo Space

 
Publikováno: 20. 7. 2023 | Počet zobrazení: 230 článek mě zaujal 51
Zaujal Vás tento článek?
Ano