rossleor asseco murr

Pro ekologické fajnšmekry

Ekologický trend udržitelnosti a bezuhlíkové budoucnosti už zasáhl i oblast výroby lihovin a alkoholici se mohou radovat – nyní totiž mohou nasávat společensky zodpovědně s maximálním ohledem na ekologii.

 
Zatímco tradiční vodka se po staletí vyrábí fermentací zrn, jako je kukuřice a pšenice, což je proces, který přirozeně vede k emisím uhlíku, newyorský technologický start-up Air Company zaměřený na luxusní zboží, našel dnešní době lépe vyhovující způsob: destilaci lihoviny pouze z vody a oxidu uhličitého.
Jeho Air Vodka vyráběná pomocí patentované technologie Airmade je tak příkladně uhlíkově neutrální. Z každé vyrobené láhve odstraní z atmosféry proprietární technologie oceněná i NASA asi půl kila oxidu uhličitého. Technologie napodobuje princip fotosyntézy a odebírá přebytečný CO2, ten přeměňuje na uhlíkově negativní alkoholy a paliva s kyslíkem jako vedlejším produktem.
Čistý a ostrý špiritus s 40 % alk./obj., který výrobce charakterizuje jako „nejkvalitnější a nejčistší lihovinu na planetě s neuvěřitelně hladkým závěrem“, zjevně našel své vyznavače a lahvinka prodávaná bratru za 72 až 80 USD se stala vyhledávaným artiklem.
 
Publikováno: 1. 5. 2023 | Počet zobrazení: 334 článek mě zaujal 62
Zaujal Vás tento článek?
Ano