Aimtec hnv murr

Jak úsporně vyrábět kvalitní stlačený vzduch?

Jak dosáhnout té nejlepší kvality stlačeného vzduchu pro vaši aplikaci a zároveň u toho spotřebovat nejnižší možné množství elektrické energie? Cesta k úsporné výrobě kvalitního vzduchu pro vaši aplikaci není tak složitá.

 

Atlas Copco nabízí zařízení, které svojí konstrukcí umožňuje vyrábět kvalitní stlačený vzduch velmi úsporně i s ohledem na snižování CO2.
V provozech, kde záleží na kvalitě stlačeného vzduchu, je potřeba do systému stlačeného vzduchu instalovat technologii, která odstraní pevné nečistoty, zbytkový olej a vlhkost. Tato zařízení kladou nároky na zvýšenou spotřebu energie. V případě pevných nečistot a oleje se jedná o filtry, které zvyšují tlakovou ztrátu.
Vlhkost ze stlačeného vzduchu lze odstranit sušením pomocí sušičů stlačeného vzduchu. V závislosti na požadované hodnotě tlakového rosného bodu (TRB) se používají sušiče o různých technologiích (kondenzační, adsorpční). Sušiče ke svému provozu spotřebovávají energii.
S řešením od Atlas Copco, kterým je šroubový bezmazný vzduchem chlazený kompresor s integrovaným adsorpčním bubnovým sušičem (typ ZT iMD) dosáhnete hodnotu tlakového rosného bodu (TRB) -20 °C bez dodatečných nákladů na elektrickou energii. Součástí kompresorové jednotky je integrovaný sušič, který využívá teplý horký stlačený vzduch z výtlaku kompresoru.
Adsorpční bubnový sušič obsahuje materiál, který má schopnost na sebe vázat vlhkost – tento materiál je nutné regenerovat, aby se tato schopnost obnovovala. Samostatně stojící věžový adsorpční sušič pro mínusové tlakové rosné body této regenerace dosahuje pomocí suchého stlačeného vzduchu nebo topného tělesa s příkony až několik desítek kW. U bubnového sušiče, který je integrován v jednotce bezmazného šroubového kompresoru, není žádné topné těleso nutné, ale využívá se kompresní teplo. Pomocí integrace sušiče v karoserii s kompresorem se sníží náklady na instalaci (až o 17 %) a ušetří se zastavěný prostor.
V neposlední řadě je potřeba zmínit, že uspoříte 5–20 % elektrické energie ročně. To vše při dosažení stejné kvality vzduchu při požadovaném množství a tlaku.

S novým vzduchem chlazeným kompresorem ZT Premium VSD+ získáte:

- Maximální energetickou účinnost
- Certifikovaný bezolejový vzduch (ISO 8573-1)
- Nízké celkové náklady na vlastnictví
- Kompresor s ultra-prémiovou účinností elektromotoru třídy IE5

Pro více informací nás kontaktujte na webových stránkách: www.atlascopco.cz

Foto: Atlas Copco

 
Publikováno: 1. 5. 2023 | Počet zobrazení: 198 článek mě zaujal 36
Zaujal Vás tento článek?
Ano