hnv murr

Švédové staví dopravní e-letadlo

Do závodu o stavbu prvního elektrického dopravního letadla se zapojil i švédský start-up Heart Aerospace, který chce do konce této dekády zavést do provozu 30místný regionální stroj ES-30.

 

Letoun je určen pro krátké trasy, jež nyní obsluhují konvenční turbovrtulová letadla, a má mít plně elektrický dolet 200 km. S hybridním pohonem ho lze prodloužit až na 400 km. Pokud se užitečné zatížení sníží na 25 osob, dolet se zvýší na 800 km, vše s požadovanými bezpečnostními rezervami.
Do projektu investovala Air Canada (která má objednávku na 30 strojů) a švédská firma Saab. Se čtyřmi elektrickými motory bude ES-30 mnohem tišší a rovněž údržba bude mnohem levnější než u strojů na fosilní paliva. Přestože vrtule budou poháněny elektromotory, budou na palubě také dva turbogenerátory poháněné udržitelným palivem, které zaručí, že letadlo splní standardy leteckých předpisů pro rezervní výkon v případě nutnosti.
Nákladově efektivní e-letadlo bude možné používat na široké škále tras. Na kratší vzdálenosti bude mít nulové emise a v hybridním režimu bude generovat polovinu CO2 než konvenční turbovrtulové dopravní letadlo.  

Foto: Heart Aerospace.

 
Publikováno: 17. 3. 2023 | Počet zobrazení: 241 článek mě zaujal 43
Zaujal Vás tento článek?
Ano