hnv murr

Honeywell chce vyvíjet vodíkový pohon letadel

Brněnské výzkumné a vývojové centrum americké společnosti Honeywell zahájilo nábor zaměstnanců pro hi-tech program zaměřený na vývoj efektivního udržitelného leteckého pohonu na bázi vodíku.

 

Společnost odstartovala dva projekty v rámci výzkumného a inovačního programu EU pro transformaci letectví k uhlíkově neutrální budoucnosti Clean Aviation. První s označením Newborn zahrnuje spolupráci 18 partnerů z 10 evropských zemí, a zaměří se na vývoj megawattového leteckého pohonného systému napájeného vodíkovými palivovými články. Druhý projekt TheMa4HERA (Thermal Management for Hybrid Electric Regional Aircraft) sdružuje 24 evropských partnerů z řad univerzit, výzkumných center a výrobců letadel nebo jejich zařízení, kteří mají porovnávat různé technologie pro tepelný management, efektivní nakládání s energií a přizpůsobit je architektuře úzkotrupých a regionálních hybridních elektrických letadel nové generace.
Oba projekty, do nichž mají směřovat investice v celkovém objemu téměř 200 mil. eur (asi 4,7 mld. Kč) povedou nově přijatí výzkumníci brněnské pobočky.

Foto: Honeywell

 
Publikováno: 17. 3. 2023 | Počet zobrazení: 238 článek mě zaujal 46
Zaujal Vás tento článek?
Ano