rossleor asseco murr

Z pěti stran nebo v pěti osách

Na březnovém veletrhu Intec v Lipsku představí německá firma Hedelius Maschinenfabrik CNC model Tiltenta 6-2300 s otočným vřetenem a kompaktní frézku Acura 65 jako zástupce řady s otočným stolem.

 

Koncept Tiltenta 6 řeší mnoho zpracovatelských úkolů ve strojírenství i v automobilovém průmyslu a otevírá nové aplikační možnosti při zpracování kusových položek i sérií, ať už jde o koncové obrábění dlouhých obrobků nebo 5stranné kompletní obrábění.
Výrobce prezentuje stroje této řady jako všestranná 5osá obráběcí centra s otočným hlavním vřetenem, která charakterizuje robustní konstrukce, integrovaný NC otočný indexovací stůl s vysokou nosností (až 600 kg), čtyři osy v nástroji a jedna osa v obrobku, volitelné 3- a 5osé obrábění v kyvadlovém provozu a rychlá výměna nástrojů.
Prezentovaný model s označením Tiltenta 6-2300 nabízí celkovou upínací plochu 2700 x 600 mm, nosnost pevného stolu 2000 kg a nosnost otočného stolu s upínací plochou o Ø 630 mm až 600 kg. Osy X/Y/Z mají pojezd 2300/1730 x 600 x 695/800 mm a rychloposuv 40 m/min, kyvadlový provoz udává výrobce hodnotami posuvu 740/1090 mm. Obráběcí centrum má přímý systém odměřování a řídicí systém Heidenhain TNC 640 nebo Sinumerik 840 D, může být osazeno vřeteny o výkonu 22, 29 a 35 kW s 14 000/18 000 ot./min. Tato centra jsou standardně vybavena plynule nastavitelným hlavním vřetenem jako NC řízenou osou B, rozsah naklápění činí -5 až +98°.
Otočná převodovka je navržena bez vůle a díky hydraulickému upínání snadno zvládne i těžké řezné úkoly. Zapuštěné NC otočné stoly umožňují rozšířit rozsah CNC frézky za hranice 5stranného obrábění až na 5osé simultánní obrábění. Kromě standardního rychlovýměnného zásobníku s kapacitou 40 nástrojů je možné jako opci rozšířit nástrojovou kapacitu na 220, resp. max. 304 nástrojů.

Prostorově skromný, ale výkonný
Druhý ze strojů Hedelius, který bude představen v Lipsku, bude kompaktní vysoce výkonné obráběcí centrum Acura 65, určené zejména pro aplikace, kdy je potřeba obrábět obrobky z několika stran s vysokou přesností. Díky štíhlému designu a nízkému profilu lze stroj integrovat i do malometrážních dílen a rozsáhlé příslušenství umožňuje přizpůsobení mnoha různým obráběcím operacím.
Konstrukce pohyblivého sloupu s pevnou konzolou osy Y a otočný/sklopný stůl, podepřený na obou stranách, umožňuje vysoce přesné řezání. Osa Z dovoluje posuv 600 mm, volitelné 5osé simultánní frézování, rychloposuv 40 m/min ve všech osách a naklápění od +30° do -115°. Vřetena o výkonu 22, 29 nebo 30 kW nabízejí škálu rozsahů od 14 000 do 24 000 ot./min. I tento stroj je dodáván s řídicím systémem Heidenhain TNC 640 / Sinumerik 840 D a nabízí přímé odměřování.
Stroj má rovněž integrovány zkušební nástroje, kde např. délku a průměr obrobků je možné automaticky měřit pomocí nástrojové sondy nebo laseru namontovaného na otočném/naklápěcím stole nebo zkontrolovat zlomení nástroje v NC programu. Zpředu ovládaný zásobník na 65 nebo 90 nástrojů lze rozšířit jako opci na kapacitu 245 až max. 329 nástrojů. Prostorově úsporný dopravník třísek na kolečkách zajišťuje optimalizovaný odsun třísek i díky vertikálnímu krytu z nerezové oceli.
Výrobce nabízí rovněž verzi Acura 65 EL s připraveným automatizačním rozhraním. Ten umožňuje jednoduchou automatizaci výroby nezávislou na prodejci s využitím systému manipulace s paletami nebo robotů pro bezobslužnou výrobu z levé strany stroje, kde se nachází otvor o výšce 900 mm s pneumaticky ovládanými dvířky. Zařízení má 4násobný rotační převod pro pneumatiku na strojním stole pro aktivaci upínacích prvků nulového bodu nebo silových upínačů.

Stroje, u kterých se neušpiníte
Pracovní prostory CNC frézek jsou standardně plně zapouzdřeny, což zajišťuje čisté pracovní prostředí. Pokud není možné připojení k systému centrálního odsávání chladicí kapaliny, mohou být stroje volitelně vybaveny stacionární jednotkou pro odsávání olejové mlhy.
Stroje Hedelius mohou být vybaveny i doplňkovým pohotovostním zásobníkem s možností 152/180 slotů. Záložní zásobník je umístěn za obráběcím centrem a otočný zvedací rám s chapadlem z něj odebírá nástroje a ukládá je do zásobníku nástrojů obráběcího centra. Transfer zabere pouhých několik sekund – potřebné nástroje se volí na začátku NC programu a software pro správu nástrojů kontroluje, zda jsou v hlavním zásobníku stroje. Pokud nástroj chybí, je automaticky odebrán z pohotovostního zásobníku a vložen do hlavního zásobníku centra. To eliminuje časově náročné ruční přepínání.

Vladimír Kaláb
Foto: Hedelius Maschinenfabrik

 
Publikováno: 17. 3. 2023 | Počet zobrazení: 296 článek mě zaujal 88
Zaujal Vás tento článek?
Ano