rossleor asseco murr

Rukavice pomáhají číst nevidomým

Na cvičení slepeckého Braillova písma byla vyvinuta speciální mluvící rukavice s umělou inteligencí, která učí uživatele rozpoznávat braillovské texty, další zase opravuje chyby při psaní nevidomými.

 

Celosvětově se odhaduje, že lidí se zrakovým postižením jsou téměř 2,2 miliardy. Ale i když pro ně bylo vytvořeno standardizované Braillovo písmo, které jim umožňuje zprostředkovat textový kontakt s okolním světem, ne všichni mají šanci tuto možnost využít. Podmínkou je totiž jeho znalost a tedy gramotnost, což zejména v méně vyspělých zemích není samozřejmé. I pro lidi, kteří číst a psát umí a o zrak přišli náhle, není jednoduché se rychle naučit Braillovo písmo. Naštěstí jim na pomoc přicházejí moderní technologie.

Mluvící pomocník učí
Pro nevidomé může být obtížné naučit se číst Braillovo písmo, protože nemají způsob, jak zjistit, který znak tečky, jež zrovna cítí, představují. A právě to by měla pomoci změnit speciální chytrá rukavice BrailleWear, vyvíjená indickým asistenčním technologickým start-upem ORama AI, která pomáhá lidem se zrakovým postižením číst texty v Braillově písmu, rozpoznávat jednotlivé znaky a používat je. Prezident firmy Kushagra Jain byl inspirován k vynálezu, když jako dobrovolník působil v ústavu pro nevidomé, kde zjistil, že 90 % zrakově postižených neumí číst Braillovo písmo a nedokáže je ani rozpoznat dotykem.
Do rukavice je zabudován elektronický modul umístěný mezi palcem a ukazováčkem, který obsahuje malou kameru a LED světlo. Lampa osvětluje vytištěné braillovské body pod šikmým úhlem, což způsobuje, že každý vrhá na okolní bílý papír potřebný kontrastní stín. Výsledný vzor vysoce kontrastních stínů lze potom snadno zobrazit pomocí kamery, což umožňuje přiřadit daný vzor odpovídajícímu Braillovu prvku pomocí softwaru založeného na umělé inteligenci, a syntetický hlas, vydávaný reproduktorem na vnější straně rukavice, pak zvukově sdělí nositeli, o jaké písmeno, slovo nebo frázi se jedná. Finální verze rukavice BrailleWear bude obsahovat audio jack a modul Bluetooth, což uživatelům dá možnost poslouchat zvukovou odezvu přes sluchátka.
Podstatou je naučit zrakově postiženého uživatele co nejrychleji rozlišovat prvky Braillova písma, aby postupně dokázal identifikovat písmena i znaky dotykem pouze pomocí vlastního hmatu – bez digitálních asistentů. Jak uvedl Lyon Li spoluzakladatel ORama AI, firma spolupracuje s několika průmyslovými partnery na komercializaci a škálování rukavice, aby zvýšili její přesnost a efektivitu. Hromadná výroba BrailleWear by mohla být zahájena ještě do konce letošního roku.

Prstový korektor opravuje
Psaní v Braillově písmu je mnohem náročnější než v běžném písmu, protože jde o tisk speciálních znaků, který je ale rovněž komplikovanější než konvenční tisk. Testy zjistily, že má poměrně značně vysokou chybovost a upravovat překlepy a tiskové chyby bez rizika poškození papíru je problematické. V důsledku toho existuje velký trh s produkty pro korekci Braillova písma, ale zatím nebyl k dispozici žádný produkt pro skutečně efektivní nasazení.
Výzkumníci z čínské univerzity v Zhejiangu se rozhodli pomoci komunitě zrakově postižených a výsledkem je unikátní zařízení pro korekci Braillova písma pomocí chytré pásky nasazené na prstu, které se snadno ovládá. Zařízení, které získalo i vítězné ocenění ankety Golden Pin Design Award, používá pásku s určitou tloušťkou k zakrytí chyb nalezených v Braillově tisku. Vzhledem k tomu, že Braillovo písmo je jazyk s jednotnou mezerou, je použití korektoru pro opravu poměrně snadné, pokud jde o výměnu starých znaků za nové. Mechanismus s lepicí páskou umístěný na prstu pomáhá zrakově postiženým korigovat nesprávně vytištěné znaky a opravit chybný otisk – přelepuje jednoduché, snadno opravitelné chyby (ne celé fráze nebo odstavce).
Po nalezení chyby se stiskne tlačítko na boční straně zařízení, aby se na příslušné místo vložila korekční páska, která nesprávně napsané, resp. vytištěné znaky, zakryje správnou verzí znaku.

Jan Přikryl
Foto: Golden Pin Design Award

 
Publikováno: 17. 3. 2023 | Počet zobrazení: 230 článek mě zaujal 56
Zaujal Vás tento článek?
Ano