hnv murr

Euroasijský letoun má překonat F-35

Tři světové mocnosti: Japonsko, Itálie a Velká Británie, spolupracují na vývoji nového bojového letounu, který by se měl stát první stíhačkou šesté generace pro Evropu i Asii.

 
V rámci projektu Globální bojový letecký program (GCAP – Global Combat Air Program) spojí své zdroje k vytvoření stíhačky nové generace a vyvinou zcela nový proudový letoun, který do roku 2035 přeskočí stroje 5. generace, jako je F-35.
Program má zahrnovat i budoucí interoperabilitu s USA, NATO a partnery v Evropě, Tichomoří i celosvětově. Zatímco Japonsko dříve vyvíjelo stíhačku F-X a Spojené království a Itálie spolupracovaly na stroji Tempest, nyní budou intenzivně pracovat na vytvoření konceptu základní platformy a struktur potřebných k realizaci masivního obranného projektu, připraveného zahájit vývojovou fázi v roce 2025, přičemž ke stejnému datu vypracuje trojice také dohodu o sdílení nákladů.
Větší část dekády tak bude zbývat na vývoj avioniky, bojových systémů a zbraní, které z GCAP udělají stíhačku světové třídy, technologicky o generaci před současnými letouny, jako je F-35 Joint Strike Fighter, který zmíněné země využívají v různých verzích nyní, avšak nesplňuje už všechny jejich požadavky.

 
Publikováno: 3. 3. 2023 | Počet zobrazení: 271 článek mě zaujal 46
Zaujal Vás tento článek?
Ano