hnv murr

Poláci připravují vysokorychlostní trať

Když dva dělají totéž, nemusí to vždy být totéž. Zatímco u nás se desítky let o vysokorychlostních tratích jenom diskutuje, v Polsku už začínají s jejich budováním.

 

Polská státní společnost Centralny Port Komunikacyjny (CPK) podepsala první kontrakty na projektování vysokorychlostní trati v zemi. Přípravné stavební práce pro VRT, která má zkrátit cestu na trase Varšava – Lodž ze současné hodiny a půl na zhruba 45 minut, mají začít už na konci příštího roku, hlavní práce pak v následujícím roce 2024. Tedy v době, kdy u nás bude zbývat ještě rok do vypsání pilotních projektů…
Trať bude konstruována na rychlost 250 km/h s možností zvýšení až na 350 km/h a napojena na plánované letiště, které vznikne mezi městy, jež má trať propojovat. Na něj by měla trvat cesta z Varšavy 15 minut a z Lodže zhruba 30.
Projekt na 140 km dlouhou trať je rozdělen do tří částí. První je na projektování úseku z Varšavy k novému plánovanému letišti CPK, druhý na zbývající části trati do Lodže a třetí část je na komunikační projekt pokrytí GSM-R.
Zajímavý je údaj pro porovnání s přístupem k budování VRT u nás: Na dokončení mají vítězové 17 měsíců.

Foto: CPK

 
Publikováno: 3. 3. 2023 | Počet zobrazení: 200 článek mě zaujal 53
Zaujal Vás tento článek?
Ano