hnv murr

Přehlídka rekordů, kuriozit i zajímavostí

Kromě očekávaných produktových premiér, novinek a inovací „klasického“ zaměření se na CESu tradičně dostávají do centra pozornosti také exponáty s rekordními parametry nebo záležitosti netradičního střihu.

 

Někdy jde až o bizarní nebo naopak neotřelá řešení i pohledy na věci již známé a jejich využití nekonvenčním způsobem. Ani letošek nebyl výjimkou.

Největší OLED displej na světě

Návštěvníci letošního veletrhu CES měli možnost vidět i největší OLED displej na světě, který předvedla firma Brelyon, spin-off proslulého Massachusetského technologického institutu MIT.

Oficiální označení OLED displeje s největším zorným polem na světě je Brelyon Fusion, a podle svých tvůrců předznamenává novou éru technologie podobné tzv. holoploše, která posouvá hranice ponoření do obrazu.
Díky speciální architektuře umožňuje rozšíření světelného mísení světla do rozsahu zorného pole novým způsobem, který dosahuje násobků rozlišení dosahovaného u současných technologií. Tento druh nové inovace umožňuje uvažovat o světle jako o kouscích lego kostek, které lze výpočtově sestavit a vytvořit tak působivější obrazovku. Displej by své uplatnění měl najít v oblasti metaverse.
Koncepční zobrazovací technologie Brelyon Fusion je prvním 8K virtuálním POLED (Plastic OLED) stolním displejem a nabízí nejnovější inovace v oblasti výpočetní techniky a rozšiřování světelného pole s prostorovým zvukem s aktivním potlačením okolního hluku. Novinka staví na patentované technologii řešení světelného pole s využitím přesného inženýrství vlnoplochy k vytvoření masivního zorného pole se skutečnými vrstvami optické hloubky. Produkty s touto technologií umožňují nové typy tzv. pohlcujících aplikací, jako jsou hry, simulace, virtuální kanceláře, zasedací místnosti, akce i prostory pro spolupráci.
Displej Ultra Reality, charakterizovaný tvůrci jako virtuální desetistopá obrazovka, je unikátním stolním monitorem, který nabízí nejen hloubku obrazu umožňující dosáhnout obrovského zorného pole a velikosti obrazovky, ale má uvolňovat i oční svaly pozorovatele, což znamená menší únavu očí.
Specifikace systému uvádí skutečně pozoruhodné parametry. Výrobcem udávané hodnoty uvádějí velikost obrazu 110/122”, zorné pole 155°, rozlišení 3840 x 1440, snímkovou frekvenci 60–144 Hz a dobu odezvy 1 ms. Dále pak jas v hodnotách 450–700 nitů, kontrastní poměr 1 : 1000 s potlačením okolního světla, syntetickou clonu a dynamický rozsah HDR600. Spotřeba energie činí 65 W.

 
Publikováno: 3. 3. 2023 | Počet zobrazení: 177 článek mě zaujal 45
Zaujal Vás tento článek?
Ano