hnv murr

„Drak“ ze stavebnice

Pro příznivce nekonvenčních dopravních prostředků jsou často lákavou příležitostí stavebnice umožňující postavit si zařízení z připravených dílů vlastními silami.

 

Kromě aut, motocyklů či lodí si tak bude možné postavit i něco, co vás povznese nad běžný svět: osobní eVTOL. Vytvořil ho americký výrobce stavebnicových helikoptér RotorX v podobě pilotované multikoptéry Dragon. Jde o velký dron s kabinou uprostřed v podobě tzv. koaxiální oktakoptéry s 8vrtulovým redundantním uspořádáním, osazené 16kW elektromotory pro každé rameno. Piloti, kteří váží 113 kg nebo méně si mohou užít zhruba 20minutové doby letu rychlostí až 100 km/h.
Stroj s automatickým přistáním má i bezpečnostní balistický padák (účinný v příslušné výšce). Dragon má jednoduché ovládání ve stylu joysticku a nabízí „systém automatického přistání s pomocí senzorů“ i hands-free visení na místě.
Podle výrobce je klasifikován jako ultralight, což znamená, že k létání s ním není vyžadována klasická pilotní licence. Měl by se prodávat příští rok pod magickou hranicí 100 tis. dolarů, z nichž je výrobce ještě ochoten slevit pro předobjednávky na 85 000 USD. Zákazník obdrží stavebnici v dílech se sadou nástrojů k sestavení a pokyny včetně videa s instrukcemi.

Foto: RotorX

 
Publikováno: 11. 1. 2023 | Počet zobrazení: 285 článek mě zaujal 51
Zaujal Vás tento článek?
Ano