asseco Aimtec murr

GreMi KLIMA vyrábí jednotky úpravy plynu a zásobníky bioplynových stanic

Nebýt hospodářských sankcí, které Evropská unie uvalila na Rusko a Bělorusko, měla pobočka společnosti GreMi KLIMA v Plané nad Lužnicí naplněnou výrobní kapacitu a klidný rok 2022.

 

O její kontejnerové sestavy pro paroplynové elektrárny byl v obou zemích, hlavně pak v Bělorusku, velký zájem. Zvláště po průlomové dodávce 38 jednotlivých špičkovou technologií vybavených modulů, navíc odolných vůči požáru i mrazu. Po únorovém vpádu ruských vojsk na Ukrajinu a následných sankcích ale rázem přišla o 80 procent plánovaných tržeb.
„Ale vzali jsme to za správný konec a z problému udělali výzvu. A jak jsme sami před pár roky vyprojektovali a vyvinuli technologické kontejnery, tak jsme nyní vyvinuli, zkonstruovali a vyrobili vlastní jednotky úpravny plynu,“ říká Petr Mikeš, ředitel plánské pobočky GreMi.
Nový výrobek si rychle našel místo hned v několika provozech bioplynových stanic. V roce 2023 by tato expanze měla pokračovat.
Projekt se zrodil pozoruhodně rychle. Od nápadu věnovat se zelené energii k realizaci prototypu uplynulo totiž jen šest měsíců. Zároveň se lidé z firmy věnovali i dalšímu rozvoji tohoto segmentu, zvláště technologii bioplynových stanic v kontejnerovém provedení.
„Chtěli jsme prostě uplatnit své know-how z projektů kontejnerových řešení i v technologii provozů bioplynových stanic. Těmito zásobníky a další technologií s tím spojenou lze zajistit energetickou nezávislost na zemním plynu. Proto vznikly také kontejnerové zásobníky na stlačený bioplyn pro jeho distribuci mimo vlastní provozy,“ vysvětluje Petr Mikeš.
Podle něho využití bioplynu k jiným účelům než pouze ke spálení v motorech kogeneračních jednotek dosud hlavně směřovalo k úpravě bioplynu na kvalitu zemního plynu ať již pod označením biometan nebo bioCNG. To se ale pod vlivem geopolitických okolností ukazuje investičně, technologicky i provozně jako velmi náročné. Proto se v GreMi rozhodli pro alternativní řešení a využívají pouze stlačený bioplyn, který nevyžaduje takové náklady. Pro investory nebo provozovatele, což jsou zpravidla zemědělci nebo obce, tak začíná být opět zajímavý. Hlavně po skokovém zdražení cen zemního plynu, které provoz sušáren či temperování objektů a stájí proměnilo ekonomicky v černou díru. Zvýšení vlastní produkce bioplynu, který nahradí plyn zemní, tak může dávat nový smysl.
Proto se také GreMi snaží reagovat na nové požadavky zákazníků a jednotky úpravy plynu nenabízí pouze jako konečný produkt pro kogenerační stanice, ale dimenzuje a přizpůsobuje je přímo na potřeby konkrétního provozu. Zákazníkům je tak schopna nabídnout smysluplné komplexní návrhy řešící současně více provozních potřeb.
„Naše jednotky úpravy plynu a technologické řešení stláčení bioplynu je určeno všem provozovatelům bioplynových stanic. Zvláště těm, co řeší optimalizaci provozních výkonů či hledají jejich další stabilní využití,“ uvedl Petr Mikeš.

Kapotované motorgenerátory
Další novinkou ve výrobním programu pobočky GreMi KLIMA v Plané nad Lužnicí jsou kapotované motorgenerátory pro firmu Caterpillar určené k agregaci, tedy kompenzování výkyvů elektrické sítě. Projekt se opět řešil komplexně – od návrhu koncepce až po realizaci. Unikátní je nejen velikostí, zahrnuje 11 motorgenerátorů o výkonu 11 MW, ale také řadou protihlukových opatření.
Protihlukové kapotáže v plánské GreMi navrhují přesně na míru podle požadavků zákazníka. A protože jde o variabilní řešení, kapotáže se uplatní i u technologií, jako jsou kogenerační a kompresorové jednotky a jiná zařízení, kde je nutné odhlučnění a bezpečnost zařízení.
„Protihlukové kapoty jsou opět postaveny na našem vlastním vývoji použitých protihlukových panelů, systému provětrání a konstrukčních detailech, které zajišťují potřebné provozní parametry,“ dodává ředitel.

Fotovoltaika i tepelná čerpadla
Na současný vývoj v energetice, provázený dramatickým růstem cen elektřiny a zemního plynu, reagovala i slovenská mateřská společnost GreMi KLIMA. Ta produkci žilinské pobočky rozšířila o fotovoltaické elektrárny pro rodinné domy i firmy. Největší s výkonem 99,9 kW zatím instalovala na slovenský výrobní závod německé společnosti Arnold izolácie. V něm obnovitelnou „zelenou“ elektřinu využívají i k napájení chladicích systémů, které zde GreMi instalovala v minulosti. Řadu podobných projektů má firma rozpracovaných a věří, že jejich realizaci pomůže i nová energetická legislativa, přijímaná na Slovensku i v Česku.
Další novinkou jsou tepelná čerpadla, která do svého výrobního programu zařadila společnost Univenta, jež je rovněž členem skupiny GreMi. Přes třicet let se věnuje dodávkám systémů podlahového topení a stropního chlazení, které nyní doplnila monobloková tepelná čerpadla sytému vzduch – voda s ekologickým chladivem R290. To dnes poskytuje nejnižší GWP a nejlepší parametry topící a chladící vody. Provozní rozsah je -25 až 30 °C a tepelné čerpadlo dokáže vyrobit vodu až o teplotě 75 °C. Vhodné je tedy i pro rekonstrukce starších rodinných domů.
„Na trh se dodávají pod značkou Univenta, ale jde o výsledek spolupráce více výrobních firem. Součástí dodávek může být i kompletní příslušenství, jako vnitřní hydrobox, akumulační zásobník a zásobník TUV. Samozřejmě vše z řady Univenta,“ doplnil Miloš Gregor, jednatel a majitel mateřské GreMi KLIMA.
Společnost GreMi KLIMA existuje od roku 2004 a v České republice v roce 2020 ovládla akciovou společnost Luwex, jednoho z lídrů trhu TZB. Zaměřuje se především na přípravu a řešení vzduchotechnických projektů budov, včetně odsávání a vytápění. Má i vlastní výrobu potrubí pro lehkou a těžkou vzduchotechniku, odsávaní a filtraci, a také speciální výrobu předvolovaných vzduchotechnických soustav. Nyní tedy vstupuje i na trh obnovitelných energetických zdrojů.



Zdeněk Zuntych
Foto: GreMi KLIMA

Plánská GreMi KLIMA nabízí:
Své standardní řešení jednotky úpravy plynu i řešení přesně na míru podle specifických požadavků. Zákazníkovi investici lépe nasměrují a začlení do jeho provozu. Proto je součástí každého návrhu také 3D vizualizace řešení a jeho zakomponování do stávající technologie provozu bioplynové stanice.

Jednotka úpravy plynu
Je navržena jako kompaktní zařízení pro veškeré provozy bioplynových stanic. Její komponenty jsou uloženy na rámu pro snadnou manipulaci a pohodlné připojení na rozvod plynu a elektrické energie.

Výhody:
- efektivně odstraňuje vlhkost z bioplynu
- shromažďuje a odvádí bioplynem strhávaný agresivní kondenzát
- zvyšuje výhřevnost bioplynu a tím snižuje spotřebu kogenerační jednotky
- snižuje korozivní působení bioplynu na exponované prvky a olejovou náplň kogenerační jednotky.

Zásobníky pro skladování bioplynu
Jsou navrženy jako kompaktní zařízení v rozměrech ISO kontejnerů, které lze jednoduše transportovat automobilovou dopravou mimo vlastní provoz BPS.
- Nádoby jsou kompozitní tlakové, jejichž životnost je 25 a více let.
- Schváleny jsou pro „neomezenou životnost“ podle EN 12245-3.
- Tlakové nádoby jsou typu 4 s plastovou vložkou, nerezovými koncovými hrdly a kompozitní konstrukcí z vysoce pevného skelného vlákna a epoxidové pryskyřice.
- Díky použitým materiálům nevznikají žádné problémy s korozí a také žádná rizika galvanické koroze.
- Tlakové nádoby byly testovány na bezpečnostní faktor 3,2 až 3,4.
- Každá tlaková nádoba pojme až 2500 litrů vody pro začlenění do roztoku pro přepravu nebo skladování CNG/bioplynu.
- Schvaluje se podle ADR a TPED, předpisy pro nebezpečnou přepravu v oblasti ADR (Evropa a další země).

 
Publikováno: 11. 1. 2023 | Počet zobrazení: 336 článek mě zaujal 62
Zaujal Vás tento článek?
Ano