hnv murr

Zaměřeno na elektromobilitu a megatrendy současnosti

Výstaviště v Mnichově bude od 15. do 18. listopadu hostit prestižní mezinárodní veletrh electronica 2022, zaměřený na průmyslovou elektroniku. Stav tohoto odvětví budou prezentovat technologické špičky v oboru i přední světoví výrobci čipů a komponent.

 

Nástup moderní průmyslové elektroniky, jak ji známe dnes, odstartovalo zkonstruování prvního plně automatizovaného počítače Z3 v Německu v roce 1941. Během tzv. třetí průmyslové revoluce, která začala v roce 1970, byl vytvořen základ pro každou formu automatizace a také pro čtvrtou průmyslovou revoluci, pro kterou je to už naprosto klíčová technologie. Průmysl 4.0, jehož cílem je digitalizace a síťování výroby podél celého hodnotového řetězce pomocí inteligentní průmyslové elektroniky a nejmodernějších komunikačních technologií, patří mezi tzv. megatrendy současnosti. Prakticky v každém odvětví digitálně přemosťuje fyzický svět strojů, systémů a zařízení s virtuálním světem internetu – to vše je umožněno obrovským pokrokem v mikroelektronice, IT a komunikačních technologiích.

Elektronika za volantem
Jedním z hlavních témat letošního ročníku veletrhu, které bude reflektováno nejen v expozicích vystavovatelů, ale i v doprovodném programu na odborných fórech a konferencích, je elektromobilita. Například na konferenci electronica Automotive budou odborníci z výzkumných i akademických institucí prezentovat produkty i řešení související s aktuálními tématy současné doby, jako je elektrifikace hnacího ústrojí, nárůst funkcí autonomního řízení, alternativní koncepce mobility a automatizace a síťové propojení výroby a také nastupující transformace výrobce automobilů na poskytovatele služeb mobility.
Automobilový průmysl je jedním z nejdůležitějších hospodářských odvětví a dnes prochází zásadními strukturálními změnami, jež s sebou přinášejí nové megatrendy autonomního řízení, konektivity, elektrifikace i sdílené mobility. Navíc v mimořádně složitých podmínkách, počínaje pandemií, nedostatkem dílů a konče zpřísňováním klimatických cílů, které zasahují automobilový průmysl v největší fázi změn v jeho historii.
Klíčovou roli v přechodu ze spalovacích na elektrifikované hnací ústrojí hrají právě firmy vystavující na veletrhu electronica, které zajišťují klíčové komponenty výkonové elektroniky. Širokopásmové polovodiče vyrobené z pokročilých materiálů umožňují elektrickým a hybridním vozidlům dosahovat vyšší energetickou účinnost, delší dojezd a kratší dobu nabíjení.
Dalším z velkých témat je autonomní řízení. Protože podíl polovodičů ve vozidlech se výrazně zvyšuje i v souvislosti s úsilím o rozvoj autonomního řízení, které nejpozději do úrovně 4 promění vozidlo v inteligentní zařízení internetu věcí (IoT). Proto je logicky i problematika autonomního řízení a umělé inteligence (AI) další z významných oblastí, na které se zaměřuje letošní ročník.

Elektronika – základ moderních továren
Stěžejním segmentem, jemuž se bude mnichovský veletrh věnovat, je zejména průmyslová elektronika, která představuje důležitý faktor v automatizaci továren a je považována za spouštěč současné digitální transformace. Na rozdíl od „konvenčních“ součástek snesou tyto komponenty extrémně vysoké proudy i napětí při spínání, ovládání a přeměně elektrické energie. Elektronika pro průmyslové použití musí být nejen stále rychlejší, ekonomičtější, menší a levnější, ale také extrémně odolná, schopná vydržet roky cyklického namáhání.
Lépe než s tradičním křemíkem používaným u běžné elektroniky funguje splnění náročnějších požadavků na průmyslovou elektroniku s karbidem křemíku (SiC) a nitridem galia (GaN). Tyto polovodiče pro vysokonapěťové aplikace v automatizaci továren nastavují nové standardy, pokud jde o spínací frekvenci, účinnost, intenzitu průrazného pole, tepelné ztráty a velikost, takže umožňují významné zvýšení energetické účinnosti a ziskovosti průmyslových výrobců.
Po trpké zkušenosti s kritickým výpadkem a nedostatkem čipů dodávaných zejména z asijských zemí, které patří k jejich stěžejním dodavatelům, se Evropa snaží vrátit jejich produkci zpět na své teritorium. Podle německého svazu ZVEI se průmysl na spotřebě polovodičů v Evropě podílí zhruba čtvrtinou (26 %), z čehož velkou část tvoří výkonová elektronika. Právě na ni bude zaměřeno Power Electronics Forum ve středu 16. listopadu, jehož účastníky seznámí přední výrobci výkonové elektroniky, jako Bosch, Infineon, Onsemi, Renesas, Rohm, STMicroelectronics či Vishay.

IIoT plný senzorů – smyslové orgány pro průmysl
Automatizovaná výroba s flexibilními procesy vyžaduje data a jejich objem raketově roste. Důvodem je IIoT (průmyslový internet věcí) a jeho nespočet bezdrátových a drátových senzorů, které se vyznačují vysokými nároky na přesnost, pracovní frekvenční rozsah a robustnost. Tyto senzory jsou často schopny pracovat v reálném čase, a kromě záznamu skutečných měření pomocí integrovaných funkcí AI stále častěji zpracovávají signály na místě, tzn. na okraji sítě (edge computing). Snižuje se tak spotřeba elektřiny i datové přenosy do cloudu.

Bližší informace lze získat na: www.electronica.de
Foto: Messe München

 
Publikováno: 31. 10. 2022 | Počet zobrazení: 289 článek mě zaujal 69
Zaujal Vás tento článek?
Ano