hnv murr

Zamiřte výše se stroji Mazak

Společnost Yamazaki Mazak v letošním roce představila několik produktových novinek nejen v oblasti řezání laserovým paprskem, ale i v oblasti obrábění, jako například nové vertikální obráběcí centrum VCE-600.

 

Během dne otevřených dveří v Yamazaki Mazak měli účastníci možnost si toto nové obráběcí centrum VCE-600 prohlédnout. Centrum vzniklo na základě rozsáhlého průzkumu trhu a obsahuje řadu prvků i nových technologií, které nabízejí špičkovou produktivitu, výkony a snadné použití. Kompaktní velikosti v/š/h (2,9 x 3,12 x 3,14 m) osloví zejména výrobce s omezenou podlahovou plochou, jiní ocení velký stůl 1300 x 600 mm s pojezdem 1050 x 600 x 600 mm v osách X, Y a Z, který umožňuje obrábění zvlášť velkých dílů, zejména díky rozsahu osy Y.
Centrum VCE-600 používá vřeteno s dvojitým vinutím, které poskytuje dostatečný výkon pro široké využití stroje v různých odvětvích (rychlost 12 000 ot/min, výkon 18,5 kW s točivým momentem 119,4 Nm). Při nízkých otáčkách poskytuje vřeteno výjimečný krouticí moment pro intenzivní frézování i vrtání, při vysokých otáčkách pak generuje vysoký výkon pro obrábění lehkých materiálů a profilování dílů. Vřetenu 7/24 s kuželem ISO 40 s vnitřním chlazením dodává nástroje automatický 24polohový bubnový zásobník s rychlostí výměny nástroje za 1,9 sekundy. Stroj pracuje s maximálním průměrem nástroje až 75 mm.
Kromě vřetene, jež představuje špičku ve své třídě, svědčí o kvalitě konstrukce vertikálního obráběcího centra VCE-600 také extrémně tuhé lineární válečkové vedení na všech osách, které zajišťuje schopnost stroje provádět jak těžké, tak vysokorychlostní obrábění. To doplňují servomotory s přímým pohonem na všech osách a plně obroušené předepjaté kuličkové šrouby, které nabízejí bezkonkurenční stupeň přesnosti a opakovatelnosti.

Performance Line VCN-700
Novinkou v portfoliu společnosti je také první obráběcí centrum řady Performance Line VCN-700. Toto vertikální obráběcí centrum nové generace, které je největším modelem řady VCN, je určeno pro širokou škálu aplikací, od náročného obrábění až po vysokorychlostní frézování.
Je vybaveno pracovním stolem o rozměrech 1500 x 700 mm, pojezd v ose X je 1300 mm, v ose Y 700 mm a v ose Z 650 mm.
Centrum je standardně osazeno nově vyvinutým výkonným, univerzálním vřetenem s 15 000 otáčkami za minutu a výkonem 22 kW, které zajišťují vysokorychlostní zpracování. Stejně jako ostatní stroje řady Mazak byl i VCN-700 navržen s důrazem na automatizaci. Volitelné balíčky automatizace zahrnují automatické přední nebo boční dveře, rozhraní robota a zajištění hydraulického a pneumatického upínání.
VCN-700 lze doplnit nově vyvinutým řešením Ultraspindle společnosti Mazak. Jedná se o ultra vysokorychlostní elektrovřeteno, které je k dispozici ve variantách s 60 000 nebo 80 000 otáčkami za minutu, je plně integrováno do CNC a lze jej automaticky načítat v cyklu z ATC (automatické výměny nástrojů). Díky bezkartáčovému stejnosměrnému motoru, keramickým ložiskům a technologii vzduchového chlazení je vřeteno při provozu mimořádně tiché a zároveň si zachovává optimální tepelnou stabilitu.   

Vysoce efektivní technologie šetřící energii
Přibližně 80 % CO2 v životním cyklu výrobku je emitováno v době, kdy je stroj v provozu. Společnost Mazak si je toho dobře vědoma a zaměřuje se na vývoj nových modelů a nových funkcí právě s ohledem na úsporu energie.
K monitorování a pro správu spotřeby energie může zákazník využít tzv. „Smooth Energy Dashboard“, který poskytuje jednoduché schéma monitoringu spotřeby jak v reálném čase, tak i historii. Analýzou dat odpovídajících programů a dat nástrojů může tento software navrhnout zlepšení spotřeby i další možnosti řízení a snižování spotřeby elektrické energie. Pomocí nástroje „Energy Dashboard Plus“, který je součástí monitorovacího softwaru „Smooth Monitor AX“, lze monitorovat více strojů v továrně. Pomocí senzorové skříně lze také sledovat provoz zařízení jiných výrobců za účelem úspory energie celého výrobního provozu.

Veronika Kvardová, materiály společnosti Yamazaki Mazak
Foto: Yamazaki Mazak

 
Publikováno: 31. 10. 2022 | Počet zobrazení: 371 článek mě zaujal 66
Zaujal Vás tento článek?
Ano