hnv murr

Obráběcí stroje XYZ Machine Tools pro kusovou i malosériovou výrobu

Od roku 2011, kdy se společnost REXIM spol. s r.o. stala výhradním distributorem značky XYZ Machine Tools pro Českou a Slovenskou republiku, vystavuje pravidelně obráběcí stroje tohoto britského výrobce na MSV v Brně. Nejinak tomu bude i letos.

 

Návštěvníci se mohou těšit na tradiční exponáty – mechatronické soustruhy a frézky s modernizovaným řídicím systémem a oblíbené, kompaktní frézovací centrum řady LR. Expozici doplní robotizované pracoviště německého výrobce Spinner – soustružnické centrum s robotickou rukou.
Zmiňované dva mechatronické obráběcí stroje, které budou k vidění na stánku REXIM v pavilonu P/22, jsou CNC soustruh XYZ RLX 425-1,25 a CNC frézka XYZ RMX 3500.
Obráběcí stroje XYZ pro malosériovou i kusovou výrobu mají robustní, litinovou konstrukci a kluzné vedení, které poskytuje výjimečnou tuhost, spolehlivost a přesnost. Jedním z jejich hlavních znaků je jednoduchý přechod z manuálního ovládání pomocí ručních koleček na plně CNC řízený režim. Jedná se o alternativu ke konvenčním strojům, proti kterým mají mnoho výhod: možnost obrábět složitější tvary, vyšší přesnost, rychlost a opakovatelnost.
Podle našich dosavadních zkušeností zvládnou operátoři konvenčních strojů ovládat a programovat stroje XYZ se systémem ProtoTRAK během pár dní, i když se dosud s obsluhou CNC stroje nesetkali.

Modernizace řídicího systému ProtoTRAK
Hlavní změna proběhla před třemi lety a dotkla se řídicího systému. Ve srovnání s předchozí verzí řídicího systému má modernizovaná verze větší dotykovou obrazovku, nové technologické funkce, rozšířené cykly a výkonnější hardware. Díky rozhraní dotykové obrazovky, které umožňuje přístup k mnoha snadno použitelným programovacím nástrojům, staví nejnovější řízení ProtoTRAK RX na své stávající výhodě jednoduchého a intuitivního programování, přičemž uživatelé mají možnost programovat na stroji pomocí osvědčeného konverzačního programovacího softwaru nebo pomocí offline programování s využitím kompatibility G-kódu ProtoTRAK pro složitější 3D komponenty.
Opčně je nabízena možnost konverze výkresu formátu DXF, kde technologie dotykové obrazovky přinášejí značné výhody. Import souboru DXF je zcela zjednodušený a eliminuje tak potřebu dodatečného softwaru a požadavek na připojení s ovládací myší. Dalším vývojovým krokem je schopnost kombinovat DXF s manuálním programováním během generování programu, což uživateli poskytuje maximální flexibilitu.
Řídicí systémy ProtoTRAK (RMX - pro frézky) rovněž obsahují uživatelům starších verzí známou funkci AGE (Auto Geometry Engine) a vestavěné obráběcí strategie, které poskytují pokročilé výhody v oblasti výkonu, opět s jednoduchým dotykem obrazovky. Funkce AGE je efektivní nástroj na bázi CAD, který automaticky vypočítává rozměry, které na výkrese chybí. Funkce Touchscreen posouvá AGE na vyšší úroveň s novou funkcionalitou Tap to Guess. Na obrazovce zobrazené součásti stačí poklepat na místo, kde se nachází neokótovaný průsečík nebo tečný bod a software AGE vypočítá chybějící rozměr. AGE lze použít jak v operaci Profil, tak v operaci Kapsa. RMX je nyní schopen obrábět kapsy s neomezeným počtem ostrůvků umístěných uvnitř kapes, přičemž uživatel může zvolit strategii obrábění (dráhu nástroje).
Zcela novou funkcí je Adaptivní dráha nástroje, která může velmi významně zkrátit dobu cyklu na složitých frézovacích cyklech. Tato funkce, využívaná u špičkových CAD/CAM systémů, je známá jako trochoidní frézování.
Funkce Náhled pro ověření programu se nyní spouští souběžně s programovanou operací. Zobrazuje obvyklou dráhu nástroje a poskytuje uživateli odhadované časy cyklu pro volbu nejúčinnější metody obrábění. Pro konečnou kontrolu programu lze pomocí funkce 3D náhled zobrazit naprogramovanou součást. Pomocí dotyku obrazovky dvěma prsty lze model zvětšit/zmenšit nebo otáčet.
Modernizací prošly i osové pohony. Posuvy jsou nyní řízeny digitálními servomotory, které umožnují rychlejší pohyby a přesnější polohování.

ProtoTRAK RX – další vývojový stupeň
Tento oblíbený řídicí systém snižuje s novými a inovativními způsoby dobu programování i dobu obráběcího cyklu. Přesto si zachovává ideu původního konceptu, tj. jednoduchost a snadné a intuitivní ovládání.
Aktuálně je v sortimentu XYZ Machine Tools 9 různých typů a velikostí soustruhů se systémem ProtoTRAK RLX (viz obr. 1), čtyři velikosti 3osých frézek ProtoTRAK RMX (obr. 3) a tři velikosti 2osých frézek ProtoTRAK KMX.

Spolehlivý servis
Za období 12 let bylo týmem REXIM prodáno přes 300 nových strojů XYZ. Kromě toho v našem regionu spolehlivě pracuje také velký počet starších strojů XYZ dovezených individuálně. Provozní zkušenosti prokazují, že se jedná o konstrukčně velmi odolné stroje s dlouhou mechanickou životností. Silná pozice značky XYZ na trhu zaručuje dlouhodobou budoucí podporu z hlediska provozní udržitelnosti.
Základní součástí obchodní filosofie společností XYZ a REXIM je co nejdokonalejší servisní podpora zákazníků, založená na týmu odborných servisních specialistů s pokrytím České republiky i Slovenska. Servisní týmy, které mají k dispozici rozsáhlé skladové zásoby náhradních dílů s dostupností do 48 hodin, zaručují operativní služby s velmi krátkou reakční dobou.

www.rexim.cz
Foto: REXIM

 
Publikováno: 31. 10. 2022 | Počet zobrazení: 394 článek mě zaujal 63
Zaujal Vás tento článek?
Ano