hnv murr

30 let s Profikou: Začala s prodejem CNC strojů, dnes nabízí i vlastní robotizaci

Česká firma Profika je zkušeným odborníkem v oblasti CNC strojů. Nejenže je výhradním dealerem pro slavné jihokorejské značky HYUNDAI WIA a HANWHA, ale zákazníkům nabízí komplexní řešení od konzultací přes pomoc s financováním až po školení obsluhy a servis.

 

Firma se soustředí rovněž na další rozvoj v oblasti robotizace a digitalizace. Při příležitosti letošního jubilea jsme si povídali s oběma zakladateli, Petrem Kaufmanem a Petrem Strunzem.

Profiku jste zakládali brzy po revoluci, proč jste si zvolili právě obor CNC strojů a obrábění?
Petr Kaufman: Celý profesní, ale i soukromý život mám spojený prací s kovy. Především s obráběním. Přechod k CNC strojům je proto naprosto logické vyústění mého zájmu. Obrábění, jak jej známe dnes, není zdaleka překonané a má trvale vysoký potenciál. Začátky podnikání ale byly drsné, neměli jsme zkušenosti, přesto celé naší rodině přišlo jasné, že se do něj vrhneme.
Petr Strunz: Oba máme ke strojařině velmi blízko. Začínali jsme bez zkušeností, bez peněz i bez majetku. Klientům jsme telefonovali z budky, dělili jsme se o jeden počítač. Tušili jsme, že poptávka po strojích poroste a ukázalo se, že jim dobře rozumíme a máme klientům co nabídnout.

Profice samozřejmě vyrostla řada konkurentů, v čem se vaše firma liší a kde je její výhoda?
Petr Kaufman: U nás klient může dostat ucelený balíček od prvních konzultací přes pomoc s financováním až po školení personálu a pravidelný servis. Nabízíme stroje desítky roků a vždy jsme měli svůj tým pravidelně školených servisních specialistů. Vždy zpracováváme jednotlivý prodej a k němu vztažené služby poctivě. Až s čestností Rychlých šípů :o). A jsme velmi hrdí na naše spolupracovníky, na jejich odbornost a pracovitost. Je málo lidí, kteří tak skvěle zvládají složitou a precizní techniku.
Petr Strunz: Snažíme se být co nejvíce profesionální, jak už náš název naznačuje. Snad to tak cítí i naši stálí zákazníci, sami za sebe máme dojem, že to oceňují, a máme proto trvalé a dobré vztahy. Klienti se vrací, což je naším velkým vyznamenáním.

Zmiňovali jste vývoj. Na co se v tomhle ohledu Profika zaměřila?
Petr Kaufman: Vždycky jsme pro naše zákazníky tvořili různá zlepšení. Před každým jednotlivým prodejem projde drtivá většina CNC strojů servisním oddělením v Benátkách nad Jizerou. Stroj testujeme a kontrolujeme, vytváříme „kuchařky“ pro jednodušší obsluhu, nahráváme češtinu. Snažíme se prostě klientům vyjít vstříc.     
Petr Strunz: Naše divize PROFIKA ROBOTICS necelé desetiletí vyrábí a dodává robotická pracoviště, kde implementuje k CNC strojům HYUNDAI WIA kompletní robotická pracoviště, a máme i vlastní robotické buňky.

Tato doba není pro průmysl a strojírenství jednoduchá. Po covidu-19 se objevily další komplikace. Jak se s tím bojujete?
Petr Kaufman: My samozřejmě uděláme vše nutné pro to, abychom si udrželi naše zlato, tedy vlastní, firmou vychované odborníky. Nechceme ztratit ani jednoho. Máme dobré a zdravé jádro, které nám spolu s poctivým přístupem, zkušenostmi a dobrým plánováním pomůže vše překonat. Navíc máme i zodpovědnou finanční politiku a umíme se připravit. Koneckonců i v této době jsme jedni z mála, kdo má stále stroje skladem. Mohu tedy říci, že jsme stabilní a budoucnosti se nebojíme.
Petr Strunz: Klienti v ČR i na Slovensku stále požadují servis na své stroje. A ten držíme pořád na stejné, velmi vysoké úrovni, disponujeme i mnoha náhradními díly.

Výročí firma oslavila i tím, že obdarovala ostatní. Jakou akci jste si zvolili?
Petr Kaufman: Ano, letos slavíme po celý rok naše 30leté výročí. Vyzvali jsme proto zájemce z oboru, aby nám předložili svůj projekt spojený s CNC stroji, robotizací nebo automatizací. Vyslechneme je a navrhneme, jak jim můžeme být nápomocni. Může se jednat třeba o technologickou podporu nově vyvíjeného dílu nebo možnosti automatizace a robotizace. Aktuálně vše vyhodnocujeme.

Letos vás snad poprvé klienti nepotkají na brněnském MSV. Proč?
Petr Kaufman: V letošním roce jsme už vystavovali jinde, MSV v Brně poprvé vynecháváme a použijeme peníze na jinou, dlouhodobější formu prezentace. Zákazníci ale o veletržní slevu rozhodně nepřijdou. S kódem PROFIKA30 jim nabídneme výhodnější cenu jak u CNC strojů, tak i u automatizace. Akce platí do 31. 10. 2022.
Petr Strunz: Upřednostnili jsme prestižní evropský veletrh EMO, který se koná jednou za dva roky a je etalonem pro výstavy obráběcích strojů po světě. A kromě strojírenského veletrhu v Nitře jsme vystavovali na našem soukromém veletrhu Open House v Benátkách nad Jizerou. Každý zájemce se s námi může kdykoliv domluvit, my mu stroje rádi ukážeme.

Tereza Holá
Foto: Profika

 
Publikováno: 31. 10. 2022 | Počet zobrazení: 258 článek mě zaujal 62
Zaujal Vás tento článek?
Ano