hnv murr

První ovce ve vesmíru

Po krtečkovi a Hurvínkovi se do kosmu podívá i ovečka Shaun, populární hvězda animovaného seriálu. Na palubu lodi Orion ji vezme Mise Artemis I.

 

Jde o první let kosmické lodi NASA Orion s evropským servisním modulem ESA. V plánu je oblet Měsíce a zpět bez lidské posádky. Orion a servisní modul budou vypuštěny systémem Space Launch z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě, kosmická loď provede průlet kolem Měsíce s využitím měsíční gravitace, aby nabrala rychlost a dostala se 70 000 km za Měsíc, téměř půl milionu km od Země, tj. dále než kdy cestoval jakýkoli člověk.
V rámci letové přípravy v roce 2020 zahájila ovečka Shaun program výcviku astronautů a seznámení se s kosmickou lodí Orion a jejím evropským servisním modulem, jehož součástí byl i parabolický let ve speciálním letadle Airbus Zero G A310 simulující „beztížné“ podmínky jako ve vesmíru. Tento let pod dohledem týmu ESA připravil ovečku na roli vesmírného cestovatele ve filmu A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon. Šlo o pohled na přísný výcvik, který musí absolvovat všichni astronauti. ESA musela také zajistit, aby materiály, z nichž je loutka vyrobena, byly pro pobyt v kosmu vhodné.

Foto: ESA

 
Publikováno: 25. 10. 2022 | Počet zobrazení: 329 článek mě zaujal 66
Zaujal Vás tento článek?
Ano