Aimtec hnv murr

Sledovací software nosičů

Palety, bedny, kontejnery, regály i cisterny hrají zásadní roli při přepravě zboží. Zatímco místo pobytu zboží je přísně sledováno, samotné nosiče nákladu často zůstávají celé dny bez dozoru ve skladech.

 

Výzkumníci z Fraunhoferova institutu pro materiálový tok a logistiku (IML) vyvinuli software pro sledování a zviditelnění drah nosičů nákladu, což dává logistickému sektoru obrovské příležitosti ke zlepšení efektivity.
Webový software vygeneruje štítek pro každý nosič nákladu a vytvoří digitální soubor, zároveň jsou vratné nosiče vybaveny čárovými kódy. Aplikace pak zaznamenává jednotlivé nosiče prostřednictvím jeho štítku před přepravou, i když dorazí na místo určení a umožňuje provádět i další záznamy o jejich stavu. Data jsou synchronizována a pomocí čárových kódů a aplikací je aktuální poloha nosiče vložena do systému Logistik, s nímž lze kdykoli zobrazit místo i stav každého nosiče nákladu. Kromě jejich sledování je možné evidovat i množství.
Příjemce zboží může také evidovat např., kdy bylo zboží vyloženo a palety připraveny k vrácení nebo k přepravě jiného zboží. Tímto způsobem je vytvořen společný výměnný účet, kde se partneři vzájemně informují o aktuálním stavu nosičů. Pokud prázdné nosiče nebyly vráceny, automaticky se odešle upomínkový e-mail. Nosiče je také možné vybavit senzory, které mohou zaznamenávat hodnoty, jako je poloha, teplota, vlhkost apod.

Foto: IML

 
Publikováno: 25. 10. 2022 | Počet zobrazení: 334 článek mě zaujal 66
Zaujal Vás tento článek?
Ano