Aimtec hnv murr

AI bude rozeznávat lososy

Nepůvodní losos z Pacifiku se po zavlečení do ruského Bílého moře rozšířil podél norského pobřeží i do jeho řek. Kromě přenosu nových nemocí na tamního lososa atlantického má invazivní pacifický losos i rychlejší reprodukční cyklus.

 

Jejich počet se tak rychle zvyšoval, začali konkurovat původnímu druhu v potravě i v místech tření. V důsledku toho populace lososa atlantického prudce klesá.
Čínská firma Huawei Tech4ALL se spojila s norskou rybářskou asociací Berlevåg Jegerog Fiskerforening, aby situaci čelily. Řešení se našlo v podobě mechanické brány instalované letos v létě v horním kanálu norské řeky Storelva, do níž jsou ryby nasměrovány, když plavou z moře proti proudu.
Podvodní kamery umístěné v průchodu vedoucím k bráně analyzují v reálném čase pomocí algoritmu umělé inteligence (AI) rozdíly mezi atlantským a tichomořským lososem s přesností na 91 %. Pokud systém určí, že daná ryba je losos atlantický nebo původní arktický červeně skvrnitý – brána se otevře, aby ryba mohla pokračovat proti proudu řeky. Pokud je však identifikován pacifický losos, brána zůstane zavřená a ryba je odkloněna do záchytné nádrže k „odstranění“. Technologie je schopna nejen rozeznat různé druhy ryb, ale počítá i množství každého druhu, který „vidí“.

Foto: Huawei

 
Publikováno: 25. 10. 2022 | Počet zobrazení: 351 článek mě zaujal 76
Zaujal Vás tento článek?
Ano