hnv murr

Jediná slovenská hliníkárna končí

Podnik Slovalco ukončí do konce září ve svém závodě v Žiaru nad Hronom výrobu primárního hliníku. Rozhodnutí uzavřít prvovýrobu podle norské firmy Norsk Hydro, jíž patří podíl 55,3 % (zbytek má skupina Penta Investments), padlo kvůli vysokým cenám elektřiny.

 

Slovalco s kapacitou 175 tisíc tun hliníku ročně je klíčovým dodavatelem pro evropské firmy. Zastavením tamní výroby bude Evropa nucena dovážet hliník ze zemí, jako je Čína nebo Rusko. Slovalco bude nicméně pokračovat, ale omezí svoji činnost na recyklaci a zpracování šrotu, kde ročně dodá 75 000 tun recyklovaného hliníku.  
Odhaduje se, že od loňského roku, kdy se ceny energií začaly zvyšovat, evropské hutě snížily výrobu hliníku o 800 000 až 900 000 tun ročně, přičemž analytici uvádějí, že během nadcházející zimy by mohla výroba klesnout o dalších 750 000 tun, což by znamenalo větší nedostatek kovu a vyšší ceny pro evropské spotřebitele.
Řada evropských továren na hliník a zinek snižuje produkci nebo se dokonce zavírá, jako např. zinkovna Nyrstar v Nizozemsku, která letos ukončí výrobu, protože vysoké ceny energií stlačují marže a provoz je nerentabilní. Vzhledem k tomu, že zásoby hliníku, zinku, olova, cínu a niklu dosahují rekordně nejnižší úrovně, může podle agentury Bloomberg Evropa očekávat růst cen a závislosti na dovozu.

Foto: Slovalco

 
Publikováno: 25. 10. 2022 | Počet zobrazení: 275 článek mě zaujal 68
Zaujal Vás tento článek?
Ano