asseco murr

Robotické minolovky jdou do služby

Výkonný úřad programu pro bezpilotní bojové prostředky oznámil, že robotická minolovka (UISS) dosáhla počáteční operační schopnost, tzn. stavu, kdy je alespoň minimálně připravena k nasazení.

 

Podle amerického námořnictva jde o významný pokrok v programu zavádění bezobslužných lodí do flotily. Jde nejen o ochranu lidi před nebezpečím, ale i jako prostředek ke snížení nákladů při současném zvýšení schopností flotily US Navy.
UISS je samohybné, poloautonomní hladinové plavidlo, které dokáže akusticky a magneticky vyhledávat podmořské miny. Bude operovat z různých lodí, aby pomáhalo udržet volné námořní cesty, provozní oblasti flotily, úžiny, kritické body a místa obojživelných operací. Ve flotile má nahradit minolovky třídy Avenger a vrtulníky MH-53E Sea Dragon.
Dieselovým motorem poháněná UISS má maximální dojezd 87 mil (cca 160 km), dokáže vléct téměř dvoutunovou zátěž rychlostí 20 uzlů (37 km/h) a může pracovat přes 20 hodin. V její výbavě figurují nesmrtící zbraně, sonary skenování, systémy pro neutralizaci min a senzory pro detekci, lokalizaci a klasifikaci min.

Foto: US Navy

 
Publikováno: 12. 9. 2022 | Počet zobrazení: 486 článek mě zaujal 89
Zaujal Vás tento článek?
Ano