hnv murr

Korea vypustila první raketu vlastní výroby

Jižní Korea je jedním z nejvýznamnějších výrobců hi-tech a špičkové elektroniky, ovšem její kosmický program zatím zaostává za dalšími asijskými kosmickými velmocemi, jako je Čína, Japonsko a Indie.

 
Nyní se země snaží tento svůj handicap snížit. V červnu se jí poprvé podařilo dopravit raketou vlastní výroby na oběžnou dráhu kolem Země satelit, přestože šlo jen o tunovou maketu. Podařilo se jí napravit loňský neúspěšný pokus a zařadila se tak mezi úzký vybraný okruh států schopných vyrobit nosnou raketu zcela bez cizí pomoci (dosavadní projekty byly založeny na spolupráci s jinými zeměmi).
Nosná raketa Nuri, první, která byla postavená kompletně v Jižní Koreji, odstartovala v 9 : 00 SELČ z kosmodromu Naro na jihu země. Zhruba o hodinu později bylo potvrzeno úspěšné umístění makety satelitu o hmotnosti 1,3 tuny na orbitu. Kromě makety satelitu nesla raketa i ověřovací družici o hmotnosti 162,5 kg a čtyři malé vědecké satelity typu CubeSat (MIMAN, RANDEV, STEP Cube Lab-II, SNUGLITE-II), vyvinuté jihokorejskými univerzitami.
Jižní Korea chce nyní svůj vesmírný program zaměřit na vypouštění pozorovacích, navigačních a komunikačních satelitů a do roku 2030 hodlá vyslat i vlastní sondu k Měsíci.
 
Publikováno: 12. 9. 2022 | Počet zobrazení: 425 článek mě zaujal 83
Zaujal Vás tento článek?
Ano