hnv murr

První služby robotických taxi

Až si v San Franciscu nebo čínském Wu-Chanu přivoláte taxi, je možné, že vám přijede auto bez šoféra. Autonomní taxi totiž začínají vyjíždět do ulic, což představuje jednu z klíčových technologických revolucí 21. století.

 

Dceřiná firma GM Cruise spustila letos v červnu noční službu zcela bez řidiče na předměstí San Francisca. Stala se tak prvním komerčním provozovatelem robotických taxíků, který zahájil jízdy bez záložního řidiče.
Samořiditelnými vozy se ale budou moci svézt i zákazníci na opačné straně zeměkoule – v Číně. Zde získala vůbec první povolení pro plně autonomní komerční služby robotických taxi ve dvou městech tamní společnost Baidu. Bude operovat ve městech Wu-chan a Chonqing (Čchung-čching) vždy v průběhu pracovní doby. A i když jsou služby robotaxi nastaveny mimo dopravní špičku, budou se i tak mísit s velkým denním provozem. V každé zóně bude firma provozovat pět vozů Apollo (5. generace) se vzdálenými řidiči připravenými převzít řízení, pokud se vozidla dostanou do komplikované situace. Mateřská základna je bude sledovat prostřednictvím kamerových systémů vozů.
Čínský výrobce už představil i design svého prvního plně autonomního vozu 6. generace, který je určen pro sériovou výrobu s odnímatelným volantem a velkorysým, konfigurovatelným prostorem. Do ulic by se měl dostat v příštím roce.

Foto: Baidu

 
Publikováno: 12. 9. 2022 | Počet zobrazení: 383 článek mě zaujal 83
Zaujal Vás tento článek?
Ano