Aimtec hnv murr

První světová zkušebna energie z vln

V polovině května bylo ve skotském Rosythu zprovozněno obří zařízení na testování přílivové energie, které se snaží simulovat desetiletí drsných podmínek na moři.

 

Nový systém nazvaný FastBlade, který vyšel z dílny Univerzity v Edinburghu ve spolupráci se společností Babcock International, je specializovaný na únavové zkoušky lopatek přílivových turbín za drsných podmínek. Toto první rychlé testovací zařízení na světě si vyžádalo investici 4,6 mil. liber (ca 132 mil. Kč). Mělo by pomoci nejen urychlit vývoj technologie mořské energie a snížit náklady, ale také udržet pozici Skotska, které má dlouhou zkušenost s těžbou ropy a plynu v Severním moři a v posledních letech se stalo i centrem pro firmy a projekty zaměřené na přílivovou a mořskou energii obecně, jako premianta rozvoje přílivové energie. Ve vodách severně od skotské pevniny působí na souostroví Orkneje např. Evropské mořské energetické centrum (EMEC), kde vývojáři systémů vlnové a přílivové energie mohou testovat a hodnotit své technologie na otevřeném moři.
Středisko bude provádět zátěžové testy rotorových listů vyrobených z kompozitních materiálů, které musí odolat drsným podmínkám oceánu po dobu 20 let. Testy probíhají rychleji s použitím podstatně menšího množství energie než u jakéhokoli jiného zařízení svého druhu. FastBlade bude používat reakční rám o délce 16,2 m, šířce 2,5 m a výšce 7,1 m a o hmotnosti 75 metrických tun, který dokáže vyvinout „silné síly na lopatky turbíny delší než 15 m“.
Testy lopatek budou podle univerzity provedeny pomocí systému výkonných hydraulických válců, které za méně než tři měsíce dokážou simulovat namáhání působící na konstrukce během dvou desetiletí na moři, nicméně technologii FastBlade lze také využít např. k testování komponentů křídel pro letadla a lehkých mostních konstrukcí. Digitální a hydraulické testovací technologické systémy vyvinuté univerzitou jsou energeticky účinnější a mohou simulovat skutečná prostředí, pokročilá analytika bude hodnotit strukturální výkon v reálném čase.

Josef Vališka
Foto: Lesley Martin / University of Edinburgh

 
Publikováno: 28. 7. 2022 | Počet zobrazení: 271 článek mě zaujal 69
Zaujal Vás tento článek?
Ano