Aimtec hnv murr

Hybridní kompozitní řešení

Značka Sabic spolupracovala s automobilkou Dongfeng Motors na vývoji nového kompozitního řešení pro výrobu silné a lehké skříňky na nářadí montované na nákladní vozy.

 

Hybridní řešení kombinuje pryskyřici Stamax s tepelně tvarovanými kompozitními vložkami čínské společnosti Qiyi Tech z jednosměrné (UD) PP pásky vyztužené skelnými vlákny. Nářaďový box je vyroben kombinací polypropylenu (PP) s dlouhým skleněným vláknem a kompozitních laminátových vložek ze skelných vláken prostřednictvím jediného procesu formování. Toto řešení zlepšuje podle výrobce výkon i zpracovatelnost, pomáhá rozšířit možnosti designu a zjednodušit výrobu. Výrobcům umožňuje nejen snížit hmotnost (hotový díl je lehčí až o 30 % ve srovnání s podobně navrženým ocelovým dílem), ale i emise uhlíku.
Laminátové tepelně tvarované kompozitní vložky o tloušťce 2,5 mm jsou před lisováním v 1500tunovém lisu předehřáté na 230 °C a zalité pryskyřicí Stamax v jediné operaci, přičemž proces zalití probíhá v 80sekundovém cyklu. Stamax má o 10-25 % nižší hustotu než některé konkurenční materiály, pokud jde o hmotnost. Mezi hlavní výhody patří vysoká tuhost a rázová houževnatost, vynikající konstrukční vlastnosti a snadná tekutost. Vložky tak dodávají odolnost kritickým oblastem součásti, což umožňuje použití tenkostěnných geometrií, redukujících celkovou hmotnost. Plastové kompozitní řešení snižuje hmotnost nástrojového boxu o 4 až 6 kg, aniž by došlo ke ztrátě tuhosti, houževnatosti nebo pevnosti požadované pro tuto užitnou aplikaci.

Jan Přikryl
Foto: Sabic

 
Publikováno: 28. 7. 2022 | Počet zobrazení: 286 článek mě zaujal 70
Zaujal Vás tento článek?
Ano