hnv murr

Starliner na ISS dopraví Boeing

Téměř dva a půl roku poté, co první start nevyšel podle plánu, odstartovala 19. května do vesmíru nová osobní kosmická loď Boeing CST-100 Starliner, která dosáhla správné dráhy, potřebné k setkání s Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS.

 
Kapsle, kterou Boeing vyvinul ve spolupráci s NASA, je spolu se SpaceX Crew Dragon jednou ze dvou soukromých kosmických lodí, které agentura pomohla financovat k převedení vesmírné dopravy ke komerčním firmám. Dosavadní testování provázely problémy, Boeing se pokusil o stejný let Starlineru bez posádky již v prosinci 2019, ale mise OFT vykazovala řadu softwarových závad a kapsle neprokázala svou schopnost se k ISS připojit. Přepracovaný opětovný let v létě loňského roku musel být zastaven několik hodin před startem poté, co nefungovaly správně některé ventily dodávající pohonné hmoty. Poslední start už sice vyšel, ale i ten provázely komplikace – dvě trysky se během zavádění na oběžnou dráhu vypnuly dříve, než měly. Celkově to však podle Boeingu neovlivnilo schopnost Starlineru dokončit zbytek mise.
Tato mise představuje pro Starliner klíčový zkušební let, který má prokázat, zda je schopen dopravit do vesmíru lidi. Uvnitř kapsle zatím cestuje figurína Rakeťačka Růženka a senzory shromažďující data,  která zjišťují, jaký bude let pro budoucí posádku.
 
Publikováno: 13. 7. 2022 | Počet zobrazení: 504 článek mě zaujal 103
Zaujal Vás tento článek?
Ano