asseco murr

Festival automatizace ve žlutém domě

Pod názvem Veletrh robotických příležitostí uspořádala společnost FANUC ve dnech 18. a 19. května reprezentativní přehlídku zaměřenou nejen na poslední přírůstky do portfolia vlastní značky.

 

Na akci, kterou připravila ve svém novém technologickém centru v Horních Počernicích, se v průběhu dvou dnů sešly přes tři stovky zájemců o robotiku a automatizační řešení, které zde prezentovala pořadatelská firma ve spolupráci s partnery. Letos měli navíc možnost využít i návštěvu Dnů otevřených dveří nedaleko sídlící firmy Teximp k seznámení s novinkami v nabídce CNC obráběcích strojů Haas, Nakamura Tome, Matsuura, Shimada a Tornos.

Novinky naživo
Jak uvedl marketingový ředitel společnosti FANUC Daniel Havlíček, zájem byl tradičně velký a kapacitně by šlo počet registrovaných zájemců ještě navýšit, nicméně vyšší počet současně přítomných účastníků by se odrazil v komplikovanějším zajištění jejich komfortu. Ten se nakonec hostitelská firma rozhodla upřednostnit. Ti, na které se nedostalo přímo ve vyhrazených dnech, však mají samozřejmě příležitost dohodnout si případně návštěvu i setkání s příslušnými specialisty technologického centra, kteří jim rádi poskytnou potřebné informace v jiném termínu.
Zájemci, kteří využili k návštěvě některý ze dvou dnů konání Veletrhu robotických příležitostí, mohli získat od specialistů firmy FANUC, již jim byli po oba dva dny k dispozici, detailní přehled o novinkách a také se prakticky seznámit s jejich parametry a schopnostmi. Mezi těmi nejčerstvějšími figurují např. nové modely lehkých kolaborativních robotů řady CRX, CRX-5iA, CRX-20iA/L a CRX-25iA, které doplnily již dříve představené koboty CRX-10iA a CRX-10iA/L. Nebo nový 6osý robot s kloubovým ramenem R-2000iC/190S, který díky kombinaci vysoké přesnosti a velkého užitečného zatížení představuje průlomový typ mezi průmyslovými zařízeními této kategorie.
Jako David a Goliáš působily další z nedávno představených novinek. Davidem je nově vyvinutý lehký, svižný a přenosný plně krytý robot LR-10iA/10 s užitečným zatížením 10 kg a dosahem 1101 mm, který disponuje vysokou odolností proti prachu a vodě. Na druhé straně nejnovějších přírůstků stojí velký manipulační robot M-1000iA s maximálním dosahem 3253 mm, schopný zvedat a manipulovat s těžkými břemeny až tunové hmotnosti. Jde mj. o největšího z robotů tohoto japonského výrobce, který místo mechanismu sériového propojení – typického pro roboty s velkým užitečným zatížením – využívá propojení paralelní.

A spousta užitečných věcí pro roboty
V areálu firmy se představilo na dvě desítky firem, jejichž aktivity souvisejí s robotikou, dodavatelé uchopovačů, svařovacích systémů apod. V průběhu každého dne byly připraveny čtvrthodinové prezentace firem, kde řada z nich seznámila účastníky s nejrůznějšími tématy i aktuální nabídkou svých produktů a služeb. Kromě ukázkového portfolia robotů připravila i společnost FANUC zajímavou přednášku o kamerových systémech. Firma Gudel zase o příležitostech, které nabízí lineární robotika, mj. např. možnost, kdy se jeden robot s přidanou lineární 7. osou může starat o více různých zařízení, které spolu ani nemusí vzájemně souviset.
Sedmou lineární robotickou osu s patentovanou technologií, která významně rozšiřuje schopnosti robota, představila i společnost Stasto ve své nově vytvořené robotické divizi. Ve spolupráci s německou firmou IPR nabízí inteligentní příslušenství pro roboty a specializuje se na řešení úskalí zjištěných u jiných dodavatelů. Firma Watech se zaměřila na téma robotiky a Průmyslu 4.0 v lakování a lepení, podobně jako firma Dopag na dávkovací a směšovací technologie nebo Tech-Con na řešení podtlakové manipulace při robotizaci. Zástupce firmy Semaco prezentoval zajímavou techniku obrábění zrychlovacím vřetenem na robotech a využití duálního vřetena. Firma Mark Industries předvedla novou generaci pracovní stanice pro laserové značení, společnost Smartview osvětlení pro strojové vidění, finská firma Mirka první inteligentní brusky a leštičky pro průmyslovou automatizaci. Společnost Fronius přišla s robotickou aplikací ve svařování, firma Arc-H zase předvedla systém pro sledování robotizované svařovací výroby.
Stranou nezůstalo ani téma kontroly kvality, problematika, s níž se mohli účastníci akce seznámit na přednášce firmy Mitutoyo. Velkému zájmu se logicky těšily přednášky a ukázky zaměřené na příslušenství a periferie pro roboty, např. chapadla, která v přednáškách i ukázkách ve svých expozicích prezentovaly firmy Schunk, Gimatic či Stasto, stejně jako aktuální trendy a novinky v této oblasti. Opomenuto nezůstalo ani bezpečnostní vybavení robotizovaných pracovišť v podobě ochranných mříží, které představil jeden z jejich hlavních dodavatelů, společnost Haberkorn, a ochrana pro roboty samotné, jakou prezentovala další z partnerských firem Robo Protect. Ta ukázala žáruvzdorný „oblek“ pro robotické rameno do rizikových průmyslových prostředí.
Mimořádnému zájmu se těšily přednáška a prezentace firmy Ayes, zaměřené na chytré brýle pro průmysl, jejichž možnosti si měli příležitost zájemci přímo na místě i vyzkoušet. FANUC nabízí také vlastní řešení asistované reality, tzv. FAR. Jde o digitální službu dálkové videopodpory, která usnadňuje opravu nebo diagnostiku u zákazníka, čímž se sníží prostoje i počet návštěv techniků.

Josef Vališka
Foto: Archiv TMP

 
Publikováno: 13. 7. 2022 | Počet zobrazení: 323 článek mě zaujal 69
Zaujal Vás tento článek?
Ano