hnv murr

Vodní město jako ze sci-fi

V Jižní Koreji byl představen první prototyp samostatně udržitelného plovoucího města na světě, zvládne i stoupající hladinu.

 

V reakci na stoupající hladiny moří, představující pro některé malé ostrovy a nízko položená pobřeží existenční hrozbu, odhalily jihokorejské město Busan a americká firma Oceanix prototyp udržitelného plovoucího města UN-Habitat.
Oceanix Busan má demonstrovat průlomovou technologii pro pobřežní města, která čelí nedostatku půdy, k němuž se přidávají klimatické hrozby. Má sloužit jako demonstrátor plovoucího města s infrastrukturou odolnou vůči povodním, která se zvedá s mořem, dodává vlastní potraviny, energii i vodu. Plovoucí město kombinuje šest integrovaných systémů – nulový odpad a cirkulární systémy, uzavřené vodní systémy, zásobování potravinami, energetickou nezávislost, inovativní mobilitu a regeneraci pobřežních biotopů. Na místě bude generovat 100% provozní energie z plovoucích a střešních fotovoltaických panelů.
Propojené čtvrti na 6,3 ha mohou pojmout až 12 000 lidí, každá čtvrť má vlastní vodní systém, recyklační zdroje a městské zemědělství. Počáteční komunita tří hladinových platforem se může rozšířit na více než dvě desítky.

Foto: Oceanix

 
Publikováno: 4. 6. 2022 | Počet zobrazení: 480 článek mě zaujal 97
Zaujal Vás tento článek?
Ano