hnv murr

Mazak připravil své „malé EMO“

Den otevřených dveří „EMO ENCORE“, první letošní „nevirtuální“ akce společnosti Mazak, která proběhla od 10. do 13. května v Technologickém centru firmy v Jažlovicích u Prahy, byla zaměřena na pětiosé a multifunkční obrábění, na novinky i nástroje monitorování a připravované servisní služby.

 

Pro účastníky byly připraveny přednášky, které je seznámily s novinkami v aktuálním nabídkovém portfoliu, i těmi, které firma zavádí v zákaznickém servisu – a samozřejmě i praktické ukázky obrábění. Mezi vystavovanými technologiemi se mohli seznámit i s novinkami a stroji, které reprezentovaly značku Mazak na posledním veletrhu EMO v Miláně a nyní jsou k vidění v hale českého Technologického centra.

Vertikální centrum VCE-600
K atraktivním prezentovaným novinkám patřilo zejména vertikální obráběcí centrum VCE-600, nabízející vysokou účinnost za konkurenceschopnou cenu. Mělo by jít o zajímavou volbu pro širokou škálu výrobců. Firma na něm demonstrovala hlavně sílu vřeteníku osazeného vřetenem s 12 000 ot./min. Vysoce tuhá konstrukce s velkým zdvihem osy Y 600 mm, stolem 1300 x 600 mm a lineárním válečkovým vedením umožňují náročné a vysokorychlostní obrábění. To podporuje i vysokorychlostní ATC zásobník s kapacitou 24 nástrojů ve standardu a možností navýšení na 30 nebo 48 nástrojů pro zvýšení flexibility stroje. Servomotory s přímým pohonem nabízejí vynikající přesnost, opakovatelnost a snadnou obsluhu. Rychlé programování zajišťuje nový SmoothEz CNC s intuitivním ovládáním a 15“ dotykovou obrazovkou.

VARIAXIS i-300 AWC s automatizací
Kompaktní centrum VARIAXIS i-300 AWC pro simultánní obrábění v 5 osách, které bylo prezentováno i na veletrhu EMO, představuje ideální řešení pro letecký a lékařský průmysl. Portálová konstrukce zajišťuje nejvyšší míru přesnosti obrábění složitých dílců, k níž přispívá i automatický výměník (AWC), umožňující obrábění různých druhů malých dílů s vysokou přesností. K dispozici je 32pozicový rozšiřitelný velkokapacitní zásobník nástrojů, a upínač Capto C8, který je integrován přímo do stolu. Ke standardnímu hlavnímu vřetenu s 12 000 ot./min jsou k dispozici tři další varianty, což umožňuje pokrýt výrobní požadavky pro široké spektrum materiálů obrobků a flexibilní různorodou nízkoobjemovou výrobu.

Soustružnické centrum QTE-200 SG
Dvouosé soustružnické centrum QTE-200 SG s automatizací EZ Loader pro zpracování široké škály dílů s vysokou efektivitou, byla další z novinek představených na veletrhu EMO. Jednoduchý a kompaktní stroj, navržený pro vysoký výkon s integrovaným vřetenem pro vysoce přesné a vysokorychlostní obrábění, nabízí 12 polohový revolver, volitelně 8 nástavcových pozic. S aplikacemi Turn Assist (pro robotické buňky) a systémem EZ Loader byly prováděny ukázky automatizace.

Nová generace VARIAXIS i-800 NEO
Pětiosé obráběcí centrum nové generace pro dlouhodobý plně automatický provoz poskytuje výjimečně širokou oblast obrábění a manipulaci s velkými obrobky. Široká škála vřeten zajišťuje splnění nejrůznějších požadavků v průmyslových odvětvích. Na stroji byla předvedena ukázka aplikace hrubování a pětiosého dokončování dílce pro letecký průmysl, s kterou pomáhala nástrojová firma ISCAR. Naklápěcí/otočný stůl a vysoká tuhost konstrukce stroje zajišťují vysoce přesné obrábění po dlouhou dobu provozu. Výrobce zdůrazňuje efektivní integraci pomocí pětiosého obrábění ke zkrácení doby cyklu, mnohem delší zdvih os X, Y, Z a rychlost rychloposuvu, než u předchozích modelů. K výbavě stroje patří i nový MAZATROL SmoothAi CNC systém.

Vlajková loď INTEGREX i-250H ST
Nejnovější generace INTEGREX i-250H ST s novou aplikací FreeTurn firmy Ceratizit na vřeteníku kombinuje soustružení a frézování v rámci jediného obráběcího stroje, který je speciálně konstruován pro integraci s automatizačními systémy včetně podavače tyčí, Turn Assist, či automatickou výměnou čelistí na sklíčidle. Stroj je vybaven nově navrženou spodní revolverovou hlavou s 12 poháněnými nástroji, standardní zásobník na 38 nástrojů (které je možné vkládat zepředu i zadní částí stroje) lze volitelně rozšířit na 74, 112, 157, 277 nástrojů. Spolehlivý provoz zajišťuje další generace CNC řídicího systému MAZATROL SmoothAi.

Kompaktní VC-PRIMOS 400 L
Výkonné obráběcí centrum VC-PRIMOS 400 L nabízí vysokou produktivitu na malé zástavbové ploše a přináší rychlou návratnost investice. Ve spojení s nejmenší šířkou stroje v dané třídě (1280 mm) umožňuje vytvářet velmi kompaktní výrobní linky se snadnou obsluhou. Jeho výbava zahrnuje vysokorychlostní a vysoce přesné vřeteno BT-30 k obrábění malých dílců, velký stůl, dlouhé zdvihy a spolehlivé odvádění třísek díky pojezdovým osám umístěným nad obráběcí plochou. K jeho přednostem patří i pevná konstrukce s řadou dostupných stolů a zařízení pro automatizaci.
Návštěvníkům byly předvedeny i robotické buňky a řešení, které Mazak realizuje pro zákazníky a mobilní robotický systém, jenž je možné převézt a připojit prakticky k jakémukoli stroji s odpovídajícím rozhraním pro automatizované zakládací a vykládací operace.

Ještě dokonalejší servis
Mazak nyní připravuje atraktivní nové typy služeb, které bude zavádět pod názvem MazaCare. Mezi ně patří např. program Servis – iConnect, připravovaný ve spolupráci s firmou Ayes. Jde o vzdálenou technickou podporu s využitím speciálních brýlí, které umožní zákazníkům poskytnout přesný obraz o situaci na místě bez toho, že by ke stroji musel vyjíždět servisní technik. Pomocí informací získaných ze záznamu z brýlí pak technik vyhodnotí stav a nabídne vhodné řešení na dálku. Může např. na obraze získaném prostřednictvím kamery zaznamenat oblast či prvek, na které je potřeba se zaměřit, a tím navést obsluhu stroje dle potřeby. Všechna data a obrazové záznamy jsou archivovány pro případnou další analýzu.

Josef Vališka
Foto: TMP archiv

 
Publikováno: 4. 6. 2022 | Počet zobrazení: 428 článek mě zaujal 101
Zaujal Vás tento článek?
Ano