hnv murr

Recyklací vznikne silnější materiál

V americké University of North Carolina přišli s novým přístupem k recyklaci plastů prostřednictvím modifikace jejich vazeb uhlík-vodík, jednoho z nejsilnějších chemických spojení v přírodě.

 

Průlom, který umožňuje přeměnu plastu na tvrdší a pevnější materiál než původní, by mohl pomoci podstatně snížit množství odpadu, který jde na skládky.
Současná míra recyklace ve většině zemí zůstává velmi nízká kvůli chemickému složení plastů vyráběných ve velkých objemech průmyslem, např. jen USA ročně vyprodukují kolem 46,3 mil. tun plastového odpadu, z nichž pouze 9 % se recykluje. Částečně je to způsobeno stabilitou vazeb uhlík-vodík v plastech, které ztěžují recyklaci tohoto materiálu. Přitom většina recyklovaných plastů se použije do méně kvalitních výrobků, a nakonec končí na skládkách.
Nicméně, jak uvedl server Materials Today, tým chemiků z karolínské univerzity vyvinul metodu rozkladu plastů umožňující vytvoření nového materiálu, který je pevnější a tvrdší než původní, což znamená, že je i potenciálně cennější. Z odpadní pěny, resp. plastového pěnového obalu, který chrání elektroniku při přepravě, a který je obtížně recyklovatelný, vytvořili hodnotnou třídu polymerů.
Z pěny, která je vyrobena z plastu s nízkou hustotou nazývaného komerční polyolefin, a selektivním vytahováním atomů vodíku z polyolefinu, byli vědci schopni prodloužit životnost plastu určeného původně na jedno použití na plast známý jako ionomer, který se používá v řadě potravinářských obalů.
Změnou vazeb uhlík-vodík by mohla být životnost polymerů prodloužena nad rámec jednorázového použití. K tomu bylo použito nově identifikované činidlo, které dokáže odstranit atomy vodíku ze sloučenin i polymerů, aniž by zachytilo uhlík a vytvořilo nové vazby v místech, která byla dříve považována za nereaktivní.
Vědci doufají, že tato metoda by mohla podnítit ekonomickou pobídku k recyklaci plastů a doslova proměnit odpadky v poklad.

Laurie Donaldsonová
Foto: UFPT

 
Publikováno: 4. 6. 2022 | Počet zobrazení: 323 článek mě zaujal 70
Zaujal Vás tento článek?
Ano