Aimtec hnv murr

Ve dvou se to lépe „obrábí“

Na EMO Milano 2021 představila Skupina Chiron mj. dvě inovovaná 5osá obráběcí centra DZ 25 P s roztečí vřeten 800 mm a DZ 28 P s roztečí vřeten 1200 mm pro dvouvřetenové obrábění velkých součástí.

 

Skupina Chiron, která spojuje čtyři silné značky (Chiron, Stama, Factory5 a CMS), sklízela při ukázkách dvouvřetenového obrábění s nejvyššími třídami přesnosti dosahovaných v krátkých dobách cyklů velký ohlas. Tato kombinace, která šetří místo i energie s maximální produktivitou ve srovnání s jednovřetenovými stroji, byla středem pozornosti návštěvníků z automobilového i leteckého průmyslu.
Čím produktivnější je obráběcí centrum při výrobě součástí a čím kratší jsou doby cyklu, tím lépe lze využít čas, energii i suroviny. Vícevřetenové systémy posouvají laťku efektivity o další kus vpřed. Cílem výrobce bylo, aby stroje vyráběly dva obrobky za čas, který jednovřetenový stroj vyžaduje pouze pro jeden obrobek, ale se stejnou kvalitou povrchu. Což se vyplatí nejen z hlediska udržitelnosti, ale také s ohledem na investiční náklady.
Tuto inovativní řadu obráběcích center lze nakonfigurovat tak, aby kompletně obráběla konstrukční díly větších rozměrů v krátkých časových cyklech. Vysoké zrychlení osy a rychlý posuv umožňují dynamické obrábění, přičemž portálová konstrukce, tuhé lože stroje a aktivní chlazení součástí zajišťují požadovaný stupeň přesnosti na obrobku.
Konstrukce 5osého stroje DZ 25 P se vzdáleností vřeten 800 mm umožňuje dvouvřetenové obrábění podvozků a hliníkových konstrukčních dílů pro e-mobilitu. Druhý 5osý stroj DZ 28 P se vzdáleností vřeten 1200 mm zesiluje účinnost pro velké komponenty, jako jsou např. lopatky a oběžná kola pro stavbu motorů a turbín.

Shodné v mnoha věcech
Oběma strojům jsou společné dvouvřetenové, vysoce produktivní obrábění velkých součástí, vysoká přesnost díky pevnému loži stroje v portálovém provedení a vysoká dynamika dosahovaná vysokým zrychlením os a jejich rychloposuvům. Stejně využívají plně nezávisle pohyblivá vřetena v osách X a Z, která lze posouvat ve směru os X a Z, a tak snadno kompenzovat nepřesnosti v přednastavení nástroje a upínacích zařízeních.
Společná u obou strojů je i nezávislá výměna nástroje na vřetenu pro krátké časy třísky (přičemž výměna je možná i během obrábění pro maximální výkon), a možnost využití mnoha nástrojů pro rozsáhlé obráběcí operace, nakládka a vykládka s měničem palet a jednoduchá flexibilní automatizace pomocí robota nebo portálu. Obě zařízení disponují intuitivním ovládáním pomocí systému TouchLine, který se vyznačuje velkým zobrazovacím panelem, na němž lze přehledně sledovat stav stroje. Řady DZ 25 P i DZ 28 P jsou připraveny na integraci modulů SmartLine, RemoteLine, DataLine a ProcessLine pro zajištění dalšího zvýšení produktivity, ProtectLine pro preventivní ochranu před havárií zařízení a ConditionLine pro automatické monitorování stavu příslušných součástí stroje.
Obráběcí centra mají osy X/Y/Z s pojezdy 800/1100/800 mm a rychloposuvy 120/75/75 m/min a akceleraci 10/10/15 m/s2, shodný je i výkon motoru 61 kW a rychlost vřeten 20 000 ot./min. Čas tříska-tříska je 3,5 s, používaný kužel nástroje HSK-A63/HSK-T63 a zásobníky pro max. 2x 60 nástrojů.

Ale i s rozdíly
Stejný je i čas výměny palet – v obou případech 12 s – odlišná je však jejich velikost, která u DZ 25 P činí 630 x 630 mm a u DZ 28 P je 800 x 800 mm. Maximální hmotnost obrobku je u DZ 25 P půl tuny, u DZ 28 P pak 700 kg. Liší se i rozměry obrobků, které jsou tyto dvě řady schopny zvládnout. U DZ 25 P je max. průměr 799 mm a výška 612 mm, u DZ 28 P je max. průměr obrobku 1200 mm a výška 750 mm.
Významnou výhodou obou strojů, zejména u velkých obrobků, je podle výrobce i oddělená provozní a nakládací/vykládací strana, takže ovládání i nakládání probíhá na samostatných stranách. Operátor tak má volný přístup do pracovního prostoru zepředu i zezadu a přes velké dveřní otvory dobrý přehled o procesu obrábění – i když je obráběcí centrum doplněno o výměník palet.

Christina Messmer
Foto: Chiron

 
Publikováno: 11. 4. 2022 | Počet zobrazení: 442 článek mě zaujal 76
Zaujal Vás tento článek?
Ano