Aimtec hnv murr

Osvědčené řešení v novém vydání

Na jarním strojírenském veletrhu MACH v Birminghamu se chystá značka Bumotec ze skupiny Starrag představit nové nákladově efektivní frézovací soustružnické centrum Bumotec 191neo se 7 osami pro malé a složité díly.

 

Novinka spojuje osvědčenou spolehlivost a stabilitu výroby předchozího modelu 191, které si vysloužilo neoficiální přezdívku „švýcarský armádní nůž pro strojaře“ pro jeho všestrannost. Nyní disponuje vlastnostmi, které poskytují řešení pro soudobé výzvy digitální transformace.

Strojírenský všeuměl
Nové 7osé centrum Bumotec 191neo, jež se může pochlubit novým intuitivním řídicím systémem a rozhraním člověk–stroj (HMI), výrazně usnadňující jeho obsluhu, není jen čistě obráběcí řešení pro přesné obrábění s 12 různými fazetami, ale v principu tucet různých strojů sdružených v jediné platformě. Tato rozmanitost je způsobem, jak ekonomicky i technologicky optimálně splnit speciální požadavky typických uživatelů z oblasti lékařské techniky, průmyslu luxusního zboží a mikromechaniky.
Modulární konstrukce stroje umožňuje podle výrobce splnit i často velmi různorodé požadavky zákazníků. Na výběr jsou různá periferní zařízení, jako např. teplotně řízené vysokotlaké systémy, dopravníky třísek a tyčové nakladače. Výrobce dodává obráběcí centrum ve verzích P se svěrákem, dále PRM s vícenásobným svěrákem, R s protivřetenem a RP kombinující protivřeteno a svěrák, s možnostmi obrábět tyče průměrů 42, 50 nebo 65 mm. Uživatelé tak mohou obrábět složité a náročné obrobky v jediném nastavení, protože model 191neo dokáže nejen soustružit, frézovat, brousit a leštit, ale zvládá dokonce i méně obvyklé obráběcí operace, jako je odvalovací frézování, gilošování a diamantové dokončování.
Centrum kombinuje koncentrované know-how v ergonomickém balení. Díky rozsáhlému prosklení a optimálně umístěným přístupovým dveřím nabízí dobrý výhled na různé oblasti stroje a lepší přístup pro obsluhu, takže v reálném čase lze sledovat průběh probíhajících obráběcích operací nebo konfiguraci programování. Světelný proužek na stroji poskytuje na první pohled informace o provozním stavu, obsluha může ergonomicky přepínat mezi obrazovkami pouhým přejetím prstů.

Umožňuje dálkové ovládání
Intuitivní a uživatelsky přívětivé navádění obsluhy je samozřejmě nepominutelná výhoda v podmínkách, kdy je nedostatek vysoce kvalifikovaných odborníků, stroj nicméně funguje velmi stabilně, spolehlivě a produktivně i bez zásahu uživatele. Ve spojení s paletizátorem nebo robotickou automatizační buňkou může fungovat v režimu nepřetržité výroby 24/7, což může zastavit prakticky jen preventivní údržba. Lze jej použít ve spojení s nejnovějšími výrobními technologiemi a dokonce umožňuje dálkové ovládání všech procesů.
Stroj nabízí zvýšený točivý moment frézovacího vřetena Starrag a motoricky řízenou snímací jednotku. Díky o zhruba 20 % kratší době výměny nástroje splňuje vysoké nároky na snižování doby cyklu a výrazně tak redukuje neproduktivní časy.
Pohybuje se o 12 % rychleji než jeho předchůdce a zásobník nástrojů s více než 90 nástrojovými sloty, ve standardní výbavě má senzor zlomení nástroje, který pro každý případ pracuje paralelně.

Petr Přibyl
Foto: Starrag Bumotec

 
Publikováno: 11. 4. 2022 | Počet zobrazení: 353 článek mě zaujal 77
Zaujal Vás tento článek?
Ano