hnv murr

Rembrandt v péči AI

Amsterdamské Rijksmuseum zveřejnilo unikátní snímek Rembrandtovy „Noční hlídky“ zpracovaný umělou inteligencí. Restaurovaná verze obrazu je nyní k dispozici online v ultravysokém rozlišení.

 
Slavný nizozemský malíř Rembrandt van Rijn vytvořil scénu se starostou města, jeho poručíkem a 32 dalšími postavami. Předpokládá se, že dílo bylo dokončeno v roce 1642 a na radnici přemístěno o 73 let později. Majitelé si obraz „přizpůsobili“ podle svých představ (ořízli několik částí a předmětů), aby se vešel. Naštěstí však měšťanostové najali jiného malíře, aby předtím nakreslil menší referenci pro „Noční hlídku“. Toho využili současní restaurátoři, kteří pomocí neuronových sítí doplnili chybějící prvky z kopie na originál.
Sada algoritmů pomohla sladit se s Rembrandtovým charakteristickým stylem světla a stínu, a „prodloužit“ dílo zpět do plné podoby. Během dvouletého procesu se objevila další skrytá tajemství – zobrazovací a minerální skeny zmapovaly stopy vápníku, mědi, arsenu a železa a odhalily některé nákresy, chyby i detaily, jako je kouř, které vybledly vlivem faktorů prostředí.
Restaurátoři pomocí 100mpx HD kamery dokončenou malbu zdokumentovali a vytvořili 8439 snímků, které pak byly počítačově upraveny, barevně korigovány a spojeny více algoritmy. Laserově zostřený výsledek tak umožňuje přiblížit každý čtverec o velikosti 0,0005 mm – tak jde o největší digitální obraz díla všech dob.

 
Publikováno: 4. 3. 2022 | Počet zobrazení: 619 článek mě zaujal 129
Zaujal Vás tento článek?
Ano