asseco murr

PROFIKA představí nové CNC stroje od HYUNDAI WIA a Hanwha

Česká firma PROFIKA, která se specializuje na prodej CNC strojů, je na Mezinárodním strojírenském veletrhu pravidelným vystavovatelem. Letos ji najdete v pavilonu P, stánek 081.

 

Kromě špičkových nových strojů od předních výrobců představí i robotická pracoviště z vlastního vývoje. O přípravách na veletrh hovořil Jakub Kaufman, který se ve firmě specializuje právě na robotiku.

Na co se budete v letošním ročníku MSV specializovat, kladete na nějaký stroj či průmyslovou oblast důraz?
Letos chceme ukázat hlavně to, že vývoj a neustálé zdokonalování CNC strojů  HYUNDAI WIA a dlouhotočných CNC automatů Hanwha pokračuje i v této době. Ani my jsme nezaháleli a vystavíme mimo několika CNC strojů se špičkovými parametry i  další dvě robotická pracoviště s věžovým a lineárním oboustranným zásobníkem.

Co od MSV čekáte, proč tam vlastně jezdíte a na co se těšíte právě tento rok?
Na veletrhu si ceníme příležitosti setkávat se s našimi zákazníky a obchodními partnery. Současná situace, která náš obor obklopuje, je samozřejmě velmi zvláštní. Ale pohybujeme se na tomto trhu bezmála 30 let a máme zkušenost, že se v těžších chvílích vyplatí dělat pořád to samé. To funguje. Od roku 1992 jsme nevynechali žádný veletrh. Takže jakmile je to možné, zase vystavujeme. Navíc očekáváme, že lidé budou mít zájem o prozkoumání novinek ve světě strojírenství, vzhledem k tomu, že byl minulý ročník zrušen. Ono totiž vidět nový stroj v katalogu nebo na on-line prezentaci je přeci jen jiné, než ho spatřit naživo. Člověk pak vidí, jak je stroj zpracovaný, může si lépe představit jeho mohutnost a samozřejmě se u nás může i osobně pobavit s techniky a technology o možnostech jednotlivých strojů.

Byl tento ročník vzhledem k organizaci nějak složitější, čekáte např. kvůli covidu obtížnější dopravu zboží?
Jistě se objevují těžkosti, se kterými se musíme vypořádat. Naštěstí mimo centrální celní sklad v Hamburku všichni evropští dealeři HYUNDAI WIA a Hanwha drží skladem mnoho strojů. Dodávka a ani doprava strojů na veletrh tak nejsou ohroženy.

Co MSV PROFICE a podobným firmám přináší?
Samotná firma PROFIKA se po 30leté dráze ve strojírenství již představovat nemusí. V Brně i Nitře vystavujeme skoro tři desetiletí a máme dojem, že nás mají výrobní firmy v povědomí, ví, že existujeme, a znají náš sortiment. To není málo, když uvážíme, že PROFIKA jako 100% česká společnost vznikla úplně od nuly. Veletrh nám tedy spíše přináší možnost ukázat novinky v našem portfoliu většímu množství  lidí. Ne všichni mají pokaždé čas se zúčastnit našich každoročních dní otevřených dveří nebo se stavit v showroomu v Benátkách nad Jizerou, a tak mají další možnost, kde stroje, robotizace a techniky od PROFIKY vidět. Nutno ale také podotknout, že současná brněnská výstava, její organizace, možnosti a provedení, již má světové pětihvězdičkové parametry a rádi se zde setkáváme s lidmi z oboru.   

Představíte letos i nějaké vlastní novinky z vašeho vývoje?
Tento ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu je pro nás výjimečný právě tím, že můžeme širší strojírenské veřejnosti ukázat námi vyvíjené a vyráběné univerzální robotické buňky. To jsme chtěli udělat již minulý rok, ale covid situace nám to překazila. Letos tedy budou moci návštěvníci vidět dvě novinky mezi univerzálními buňkami, které nabízí rychlou, snadnou a efektivní robotizaci, a to již od menších a středních výrobních kapacit.

Tereza Holá
Foto: PROFIKA

 
Publikováno: 26. 11. 2021 | Počet zobrazení: 917 článek mě zaujal 171
Zaujal Vás tento článek?
Ano