Aimtec hnv murr

Inovativní technologie a nástroje v praxi

Přídavné jméno inovativní znamená, že předmět, o kterém mluvíme, souvisí s inovací, že je v něčem nový, nebo je použitý jiným než obvyklým způsobem.

 

Nemusí to znamenat, že se jedná o něco, co je předmětem vynálezu a mělo by se patentovat. Mnohem častěji se setkáme s takovým řešením, které spojuje několik zcela standardních poznatků, a díky jejich kombinaci získáme novou možnost použití nebo využití.

Neobvyklá vývojová řešení
Plzeňská firma HOFMEISTER disponuje vlastním vývojovým i konstrukčním oddělením i vlastní výrobní základnou. To umožňuje nabízet nejenom vybavení jednotlivých částí výrobního procesu (např. přípravek pro upnutí obrobku, nástroj na obrábění, měřidlo apod.), ale i řešení celého výrobního procesu od vstupu dílce do stroje po jeho proměření a předání na další pracoviště. Pokud řešíte celý proces výroby, získáte o něm ucelenější obraz, a máte daleko větší šanci, že vaše řešení bude neobvyklé, nové, inovativní. Je to, jako když při skládání Rubikovy kostky vidíte jenom jednu stěnu, nebo máte možnost dívat se na všechny.
Příkladem takového řešení byl návrh technologie obrábění skříně pro zákazníka ze střední Moravy. Jednalo se o odlitek, který neměl obrobené žádné dosedací plochy, a na stroj byl už dodán nalakovaný. Firma HOFMEISTER měla navrhnout a dodat upínací přípravek, technologii obrábění i nástroje. Pro upnutí výrobku byly použity upínací prvky KOSMEK se zámkem, který zajistí vysokou a stálou upínací sílu. Vrstva laku však byla silná několik desetin milimetru a při upínání velkou silou zůstaly na plochách neakceptovatelné stopy. Navíc nebylo kvůli tomu možné zaručit přesné tolerance některých rozměrů. Řešením se nakonec ukázala neobvyklá modifikace upínacího systému, kterou navrhla a provedla firma HOFMEISTER.

Přizpůsobené technologie
Jiný inovativní návrh byl využit u zákazníka ze severu Čech. Bylo potřeba soustružit tvarový čelní zápich, včetně sražení hran. Za základ byla použita speciální břitová destička německé firmy Kemmer. Pouhým vybroušením požadovaného tvaru do destičky však návrh neskončil. Při roztočení na potřebnou rychlost obrábění došlo k rozkmitání celé soustavy stroj – obrobek – nástroj. Řešením bylo využití běžných komponent neobvyklým způsobem. Firma HOFMEISTER navrhla, vyrobila a odzkoušela nástroj, který odstranil uvedené nedostatky. Byla použita speciálně upravená vyvrtávací tyč s hlavicí, a do ní byl upnutý nůž s tvarovou destičkou. Celý nástroj byl navržen tak, aby bylo možné provést jeho přesné dovyvážení.
V jednom z minulých čísel TechMagazínu bylo popsáno nasazení hybridních kotoučových fréz. Tento nástroj sám o sobě můžeme určitě nazvat jako inovativní. Přesto i u něho lze posunout úroveň o stupínek výš. U jedné východočeské firmy byl v zadání pro návrh technologie uveden i čas obrábění. Firma HOFMEISTER navrhla frézování drážek kompozitní kotoučovou frézou. Poté následuje vrtací operace. Stroj má však poměrně zdlouhavou výměnu nástrojů, která negativně ovlivňuje výsledný čas výroby dílu. Na to bylo potřeba reagovat a problém vyřešit zcela netradičním způsobem. Výsledkem bylo upnutí vrtáku i kotoučové frézy na společný upínací trn a tím vyřazení jedné výměny nástroje. Výsledný čas obrábění dílu byl ve finále kratší, než v původní časové studii.   

Stanislav Škabraha, HOFMEISTER
Foto: HOFMEISTER

 
Publikováno: 26. 11. 2021 | Počet zobrazení: 370 článek mě zaujal 66
Zaujal Vás tento článek?
Ano