hnv murr

Tenkostěnné vstřikování pro technologii etážových forem

Stánek společnosti ENGEL na veletrhu Fakuma 2021, který se koná 12.–16. října ve Friedrichshafenu, je zaměřen na udržitelnost. Výrobce zde představí ve světové premiéře vstřikovací stroj ENGEL e-speed ve verzi 4200 kN.

 

Výrobou dekorovaných jednomateriálových obalů na potraviny a zpracováním regranulátu z odpadu etiket bude na veletrhu demonstrován procesní řetězec ve smyslu oběhového hospodářství. Náročná obalová aplikace kombinuje extrémně tenkostěnné vstřikování s technologií etážových forem.
Na vstřikovacím stroji e-speed 420/90 s integrovaným In-Mould-Labeling (IML) se budou během pěti dnů veletrhu vyrábět v plně automatizovaném procesu vstřikování kelímky na margarín z polypropylenu. Nádoby o tloušťce stěny 0,4 mm včetně etikety jsou vyjmuty z etážové formy 4 + 4 vysokorychlostním automatickým systémem s bočním vstupem a po kontrole kvality pomocí kamery jsou stohovány na vykládací dopravník.
Pokračující trend snižování tloušťky stěn vede ke stále extrémnějším poměrům průtokové dráhy a tloušťky stěny, často v rozsahu 1 : 400. V mnoha aplikacích lze trvale vysoké kvality dílů dosáhnout pouze vstřikováním v poměru 1 : 300. Dalšími výhodami technologie vstřikování pod tlakem jsou nižší uzavírací síly a nižší vstřikovací tlaky ve srovnání s konvenčním kompaktním vstřikováním a možnost reprodukovatelného zpracování i vysoce viskózních materiálů. V souhrnu to vede k nižší spotřebě energie a konkurenceschopnějším jednotkovým nákladům.
Přesto se má za to, že vstřikování pod tlakem vylučuje použití etážové formy, protože u mnoha vstřikovacích strojů není dynamika pohybů desky pro etážovou formu dostatečná. Ne tak u vstřikovacího stroje ENGEL e-speed určeného pro nepřetržitý vysoký výkon v obalovém průmyslu. Elektricky poháněná uzavírací jednotka a konstrukce kloubového systému umožňuje velmi rychlé a krátké lisovací zdvihy, např. u kelímků na margarín 4 mm. Paralelní pohyby lze řídit velmi přesně, což je předpokladem pro sladění lisovacího zdvihu a profilu vstřikování s požadovanou přesností.

Vysoce výkonný stroj e-speed v nové velikosti
S novou velikostí e-speed 420 s uzavírací silou 4200 kN společnost ENGEL dále diverzifikuje svůj sortiment výrobků, aby mohla vstřikovací stroje a systémová řešení ještě přesněji přizpůsobit dané aplikaci z hlediska maximální celkové účinnosti. Vstřikovací stroje e-speed s hybridní vstřikovací a elektrickou uzavírací jednotkou kombinují velmi krátkou dobu cyklu, maximální přesnost a velmi vysokou rychlost vstřikování až 1200 mm za sekundu, přičemž pracují energeticky velmi úsporně. Inovativní systém rekuperace energie absorbuje brzdnou energii pohybů desky a uvolňuje uloženou energii zpět do motoru – např. pro opětovné zrychlení upínacích desek.
Kloubový systém je zapouzdřený, což zajišťuje mimořádně nízkou spotřebu maziva a maximální čistotu. Stroje řady e-speed tak standardně splňují přísné požadavky potravinářského průmyslu.

Inteligentní technologie etiketování
Etikety od společnosti MCC Verstraete, které budou na veletrhu Fakuma použity při výrobě kelímků na margarín, jsou interaktivní a založeny na technologii Digimarc. Kódy Digimarc lze podobně jako QR kódy skenovat pomocí fotoaparátu jakéhokoli chytrého telefonu. Jejich výhodou je, že se neviditelně rozprostírají po celé ploše etikety. Fotoaparát může snímat libovolný bod. Kódy navíc neruší design obalu.
Interaktivní etikety nabízí přidanou hodnotu od výroby přes obchod až po recyklaci. Spotřebitel se může přímo při nákupu informovat o složení a výrobě výrobku i obalu. Když obal dosáhne konce své životnosti, poskytne prostřednictvím etikety informace o vlastním recyklačním procesu. Pokud jsou obal i etiketa vyrobeny ze stejného materiálu, je interaktivní obal IML plně recyklovatelný.

Od kelímku ke kuželovému uzávěru
Kelímky na margarín vyráběné na veletrhu Fakuma jsou včetně etikety vyrobeny z polypropylenu. Jednomateriálové obaly lze po skončení jejich životnosti rozdrtit, stejně jako výrobní odpad vznikající při výrobě, a získané suroviny lze zpracovat na nové výrobky. Jak to může vypadat v praxi, předvede společnost ENGEL na svém veletržním stánku při zpracování odřezků etiket ve formě regranulátu. Kuželové uzávěry se vyrábí na stroji ENGEL victory 460/80 v osmidutinové formě od společnosti Pöppelmann, která je stejně jako společnost ENGEL jedním z průkopníků a hybatelů rozvoje oběhového hospodářství v plastikářském průmyslu. Ochranné prvky produktové řady Pöppelmann KAPSTO se používají mimo jiné v logistice a stavebnictví. Plastový obsah těchto výrobků tvoří ze sta procent recyklovaný materiál.

ENGEL na Fakumě

Recyklace, technologie tenkých stěn, energetická účinnost a informační transparentnost jsou důležitými klíči k úspěchu oběhového hospodářství, jak doloží společnost ENGEL ve své expozici 5204 v hale A5 na veletrhu Fakuma 2021.

www.engel.cz
Foto: ENGEL

 
Publikováno: 26. 10. 2021 | Počet zobrazení: 448 článek mě zaujal 110
Zaujal Vás tento článek?
Ano