hnv murr

MSV 2021: Inovace pro průmysl budoucnosti

Po roční pauze se opět otevřou brány brněnského výstaviště, aby od 8. do 12. listopadu mohly zazářit inovativní průmyslové technologie na Mezinárodním strojírenském veletrhu.

 

Jelikož došlo v uplynulém roce k zásadnímu urychlení zavádění digitálních technologií do průmyslové praxe, zařadí se mezi stěžejní témata veletrhu digitalizace průmyslu. Pozornost bude věnována také 3D tisku, který zaznamenává významný vzestup. Konat se budou také tradiční akce, jako soutěž Zlatá medaile MSV o nejlepší exponáty a Packaging Live s komentovanými prohlídkami v pavilonu A2. V průběhu veletrhu se chystá i rozsáhlý doprovodný program reagující na aktuální témata v průmyslu.



Digitální továrna – řešení pro budoucnost
„Ve speciální expozici Digitální továrna 2.0, která se na MSV představí již podruhé, budou k vidění nejnovější služby a produkty v oblasti digitalizace podniků. Hlavním tématem tohoto projektu bude technologická transformace české ekonomiky. Prezentovat se zde budou prototypy chytrých autonomních strojů a zařízení s ohledem na vazby související s firemním prostředím,“ uvedl Michalis Busios, ředitel MSV.
Zájemci poznají i principy kooperace mezi zaměstnanci a umělou inteligencí (AI) a budou se moci seznámit s možnostmi využití blockchainu. Součástí bude také digitální stage, která nabídne prostor pro diskuzi, včetně online přenosu. Na otázku zvládnutí digitální transformace firem se zaměří druhý ročník mezinárodní konference.



Aktuální téma – 3D tisk
Připravovaná letošní přehlídka Mezinárodního strojírenského veletrhu se zaměří také na aktuální téma 3D tisku. Prezentovat se budou nejen technologie klasických zařízení na širokou škálu 3D materiálů, ale také na tisk z kovového prášku.
„Firmy působící v tomto oboru zásadně pomohly v době nedostatku ochranných pomůcek, což bychom na veletrhu rádi akcentovali,“ upozornil Michalis Busios. Prostor bude věnován také prezentaci mladých začínajících firem, tzv. start-upů, které jsou motorem inovací. Zároveň jsou i zajímavými investičními příležitostmi.



Doprava, logistika a cirkulární ekonomika
Souběžně s MSV se v letošní strojírenské přehlídce uskuteční i veletrhy Transport a Logistika a Envitech. První z dvojice veletrhů se zaměří na novinky z oblasti automatizace a digitalizace logistiky. Prezentovat se budou opět i firmy nabízející specializovaný software a IT řešení pro logistiku. Hlavním tématem veletrhu Envitech bude cirkulární ekonomika neboli systém opětovného využívání materiálů, které udržujeme v oběhu co nejdéle. Tato problematika se řadí k prioritám udržitelného rozvoje v Evropské unii a spočívá především v zodpovědném zacházení se zdroji a optimalizaci výrobních procesů.



Osobní kontakt – úspěšný byznys
Ztráta osobních kontaktů v době pandemie potvrdila, že veletrhy jsou nejen pro průmysl nepostradatelné. Obchodní a marketingový význam MSV prokázal i průzkum mezi vystavovateli, kteří vnímají strojírenský veletrh za firemně důležitou prezentaci umožňující efektivní osobní jednání se stávajícími i novými zákazníky a partnery.
„Vnímáme značnou poptávku firem po konání veletrhu, vystavovatelé se chtějí opět osobně setkat. Ukazuje se, že virtuální akce nemohou nahradit fyzický veletrh, který je založen na emocích a budování osobních vazeb. Online nástroje mohou fungovat jen jako doplněk, který zefektivní fyzickou návštěvu veletrhu. Snažíme se pracovat například na rozvoji našeho online katalogu, který umožní lepší prezentaci firem a jejich exponátů ještě před samotným začátkem veletrhu,“ sdělil Michalis Busios.

www.bvv.cz
Foto: Petr Kostolník, Veletrhy Brno

 
Publikováno: 26. 10. 2021 | Počet zobrazení: 426 článek mě zaujal 103
Zaujal Vás tento článek?
Ano