hnv murr

Kleentek: nové trendy v průmyslové péči o oleje

ČR má od září o sedm desítek nově proškolených specialistů na čištění olejů více. Jde o účastníky semináře, který každoročně připravují firmy Kleentek a Intribo, na němž získali certifikaci o absolvování akce pomáhající zvýšit jejich odbornou kvalifikaci.

 

Cílem tradiční akce, která má za sebou již přes tři desítky úspěšných repríz, je, jak říká Vladislav Chvalina, jednatel společnosti Kleentek, nabídnout a zprostředkovat přehled aktuálního dění a novinek z oboru průmyslového mazání. A ani letošní ročník, který se konal 22. a 23. září, se od této koncepce neodchýlil. Na semináři byla představena např. nová generace přístrojů Kleentek 4.0., nová webová aplikace Kleenlab pro okamžitý přehled laboratorních rozborů, technologie KleenCom pro on-line sledování kondice strojů a olejů pomocí senzorů nebo novinky na trhu v sortimentu zavzdušňovacích filtrů.
Tématem semináře a obecně i konceptem, na který se jeho organizátoři zaměřují, je Strategie nulových poruch, řešení pro Průmysl 4.0 a konkrétní aplikace pro prediktivní údržbu. Každoroční setkání tribotechniků je ideální příležitostí pro vzájemnou výměnu informací a diskuze. Pracovníkům, kteří mají na starosti péči o oleje ve firmách, byli pro konzultace k dispozici vysoce kvalifikovaní specialisté z řad přednášejících, jako např. Jan Novák z firmy Intribo, který je jediným českým držitelem certifikátu CLS, nebo Vladimír Nováček z firmy ALS Czech Republic. Pomáhají jim zorientovat se v tribotechnické diagnostice a aktuálních trendech a stát se odborníky v odběru olejových vzorků a jejich analýz.
Přednášející poskytli rovněž cenné informace v oblasti zjišťování kondice olejů a dalších provozních kapalin, což je významný faktor z hlediska produktivity celé výroby a ekonomiky podniku – při dodržování správných provozních režimů strojů totiž lze významně snížit náklady (a zvýšit zisky). Nabídli rovněž své odborné zkušenosti, díky kterým mohou firmy zefektivnit postupy v údržbě strojů a zařízení a zajistit stabilizaci jejich výkonů.
V rámci semináře si účastníci mohli prakticky vyzkoušet aktuální technologie pro zlepšení stavu olejového hospodářství ve firmách, jako např. MPC, CPA (stanovení aktuální kondice oleje), RULER (pro rychlé a přesné měření životnosti průmyslových maziv a olejů) nebo DES CASE, RMF (zavzdušňovací filtry) a on-line sledování kondice olejů. Také se mohli seznámit s filtrací procesních a extrémně znečištěných kapalin.

Josef Vališka
Foto: Petr Kostolník

 
Publikováno: 26. 10. 2021 | Počet zobrazení: 520 článek mě zaujal 105
Zaujal Vás tento článek?
Ano