Aimtec hnv murr

VŠB-TUO se dostala mezi nejlepší univerzity

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava se letos poprvé dostala do prestižního mezinárodního hodnocení vysokých škol Academic Ranking of World Universities (ARWU).

 

V hodnocení, známém také jako tzv. Šanghajský žebříček, které se zaměřuje na vědecké a výzkumné výsledky univerzit, se v letošním vydání nachází VŠB-TUO na 901. až 1000. místě.
ARWU je nejstarším mezinárodním žebříčkem vysokých škol na světě. Poprvé byl publikován v roce 2003 na Šanghajské univerzitě a od roku 2009 ho zpracovává společnost Shanghai Ranking Consultancy, která instituce hodnotí podle šesti kritérií, mezi které patří např. počet článků publikovaných v odborných časopisech Nature a Science, citační ohlas publikací, počet absolventů, kteří získali Nobelovu cenu nebo Fieldsovu medaili. Také sleduje zaměstnance univerzit s podobným oceněním a hodnotí i počet pracovníků, kteří se dostali na seznam nejcitovanějších vědců světa Highly Cited Researchers.
Žebříčku již tradičně vévodí trojice prestižních univerzit: Harvard, Stanford a Cambridge, spolu s dalšími americkými a britskými univerzitami v první desítce nejlepších vzdělávacích institucí světa. ČR má v tisícovce nejlepších sedm zástupců. Mezi nimi vede Univerzita Karlova (na 201.–300.) následovaná Masarykovou univerzitou (na 601.–700.). Meziročně si polepšilo Vysoké učení technické v Brně, které loni v žebříčku nefigurovalo, ale letos je s Univerzitou Palackého v Olomouci na 701.–800. místě, a na 801.–900. pozici světového žebříčku je zastoupeno i České vysoké učení technické a Česká zemědělská univerzita v Praze.

Foto: VŠB-TUO
Jan Tax

 
Publikováno: 4. 10. 2021 | Počet zobrazení: 547 článek mě zaujal 136
Zaujal Vás tento článek?
Ano