Aimtec hnv murr

EMO se připravuje na restart strojírenské branže

Po dvou dramatických letech se opět otevřou brány veletrhu EMO, tentokráte od 4. do 9. října v italském Miláně, který je po šesti letech nyní na řadě jako dějiště nejvýznamnější strojírenské akce.

 

Veletrh EMO letos organizují Svaz italských výrobců obráběcích strojů, robotů a automatizačních systémů UCIMU-Sistemi per produrre, a Evropská asociace průmyslu obráběcích strojů CECIMO.
Na Fieramilano Rho, kde se veletržní akce odehrává pod mottem „Kouzelný svět zpracování kovů“, jsou, i přes komplikovanou situaci způsobenou přísnými hygienickými požadavky kvůli koronavirové pandemii, přihlášeny stovky vystavovatelů. Je fakt, že někteří z tradičních účastníků svou přítomnost z obav před zdravotními riziky odřekli. Organizátoři však přijali na výstavišti i v podpůrné infrastruktuře maximální bezpečnostní opatření a Alfredo Mariotti, generální ředitel UCIMU-Sistemi per produrre, je přesvědčen, že veletrh bude určitě schopen přilákat nejvýznamnější firmy ze všech hlavních uživatelských odvětví, mezi něž patří automobilový a letecký průmysl, energetika, strojírenství a elektro.

Digitální propojený průmysl
Světová výstava obráběcích strojů, která je považována za nejdůležitější obchodní veletrh pro provozovatele globálního zpracovatelského průmyslu, představí na celkové ploše 110 000 m2 komplexní průřez moderní průmyslové výroby prostřednictvím nabídky produktů více než 700 vystavujících podniků, mezi nimiž je 60 % ze zahraničí. Haly areálu budou hostit nejlepší světové produkty navržené v tomto odvětví, které jsou stále více úzce charakterizovány trendem vzájemné propojitelnosti, umožňující dát strojům funkce s vysokou přidanou hodnotou, bez nichž se výrobní průmysl již neobejde. Obráběcí stroje, roboty, výrobní systémy a technologie umožňující řešení pro propojené a inteligentní továrny, a aditivní výroba, přemění Fieramilano Rho na největší digitální továrnu, která kdy byla na výstavišti zřízena.
Stěžejní část přehlídky představují samozřejmě domácí vystavovatelé. Italský průmysl výroby obráběcích strojů, robotů a automatizačních systémů se vyznačuje velmi vysokou technologickou úrovní a na globálním trhu výroby a vývozu figuruje na čtvrtém místě. V seznamu účastníků jsou zastoupeny všechny významné světové značky strojírenského průmyslu a jeho dodavatelů a také zastoupení hlavních organizací působících v této branži, mezi nimiž nechybí ani český Svaz strojírenské technologie sdružující hlavní české výrobce a dodavatele obráběcích strojů.
Kromě široké a rozmanité nabídky produktů bude EMO MILANO 2021 prezentovat řadu doplňkových iniciativ a programů, jako je EMO Digital (zaměřený na digitální technologie), EMO Additive Manufacturing (jedna z nejslibnějších oblastí průmyslové výroby), EMO Start-Up či Speakers Corner (pro hloubkové analýzy vystavovatelů i organizátorů).

Obráběcí stroje na cestě k zotavení
Pandemie covid-19 hluboce zasáhla řadu průmyslových odvětví a průmysl obráběcích strojů nebyl výjimkou. Po velmi náročném roce však ekonomické statistiky naznačují stabilní oživení evropského průmyslu. Jak zdůraznil prezident CECIMO Dr. Hans-Martin Schneeberger: „CECIMO hledí do budoucnosti pozitivně a doufá, že odvětví vyjde z této krize odolnější než kdy dříve.“
Ekonomická data shromážděná analytickými týmy posilují myšlenku návratu na úroveň před pandemií. Celková produkce CECIMO v roce 2020 se ve srovnání s úrovněmi roku 2019 snížila o 26,7 %, ale s výkonem 19,9 mld. eur. S 33% podílem na konci roku 2020 si CECIMO zachovává vedoucí postavení na globálním trhu obráběcích strojů, přičemž předběžné údaje za první čtvrtletí roku 2021 dávají důvody k optimismu: Objednávky na obráběcí stroje vzrostly ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 5 % a jsou o 7 % vyšší než ve stejném období roku 2019.
Pokud jde o prognózy v základním scénáři společnosti Oxford Economics z dubna letošního roku se očekává, že se světový HDP v roce 2021 zvýší o 6 %, globální poptávka po obráběcích strojích letos vzroste o 15 %, a o 7,5 % v roce 2022. Evropská spotřeba obráběcích strojů by se mohla vrátit na předkrizovou úroveň do roku 2022, nicméně další opatření v důsledku koronavirové pandemie, hlavně v Evropě, mohou ještě obnovu oddálit. Nejpomalejší oživení se napříč odvětvími očekává v leteckém průmyslu.

Josef Vališka
Foto: Petr Kostolník

 
Publikováno: 4. 10. 2021 | Počet zobrazení: 528 článek mě zaujal 130
Zaujal Vás tento článek?
Ano