hnv murr

Boehlerit: Univerzální 3D frézovací program

Pro speciální, na opracování nezřídka velmi problematické a náročné materiály má společnost Boehlerit univerzálně použitelný 3D frézovací program umožňující maximální výkon a spolehlivost procesu obrábění.

 

Tento univerzální program je ideálním doplňkem k obrábění tvrdých a odolných materiálů v leteckém a kosmickém průmyslu. Firma nabízí i řadu nástrojů zaměřených na náročné aplikace v automotive.

Silný pomocník v oblasti speciálního obrábění
Absolutní novinkou v oblasti frézovacího programu je systém nástrojů VARIOtec, který představuje ideální řešení pro frézování lopatek turbín. Nabízí také nosná tělesa a řezné materiály, které jsou přizpůsobeny pro obrábění na kopírovacích strojích. Mezi speciální funkce patří konstrukce proti zkroucení vložky, dvě základní geometrie pro optimální výkon, nerovné rozdělení, které snižuje vibrace a zabezpečuje extrémní hladkost povrchu, a v neposlední řadě design pro optimální odvod třísek. Výrobce zdůrazňuje i snadnou manipulaci díky speciální indexaci a možnost využití velkých řezných objemů.
Pro dokončování je k dispozici kulový kopírovací nástroj BALLtec se dvěma geometriemi. První pro předběžné dokončování (N-geometrie s neutrálním úhlem čela) a druhá pro jemné dokončování (F-geometrie s pozitivním úhlem čela), která zajišťuje obrábění s nízkými vibracemi díky malým řezným silám a lehkému řezu. Šroubovací nástroje lze také kombinovat s prodlužovacím systémem s tlumením vibrací VIDAT od technologického partnera Bilz. Pro použití jsou vhodné také karbidové nástavce Boehlerit. Držáky BALLtec jsou nabízeny v přesné ocelové verzi a vysoce přesné verzi s pájenou stopkou ze slinutého karbidu.
Nově vyvinutá ultrajemnozrná jakost BCH13M disponuje extrémně hustým mikrokrystalickým a PVD povlakem odolným proti otěru. Nabízí vynikající poměr mezi tvrdostí a houževnatostí, což lze využít pro dokončování a polodokončování ocelových materiálů až do tvrdosti 62 HRC. Tato jakost splňuje nejvyšší požadavky na výkon a současně vysokou spolehlivost řezného procesu. Do programu BALLtec je integrována také nová geometrie FHF2 s konvexní spirálovou řeznou hranou.
Pro dokončovací práce je vhodný frézovací systém RHOMBICtec, který disponuje větším rozsahem průměrů (16 až 25 mm), především pro 90stupňové, rovinné, povrchové a konturové dokončování při výrobě forem a zápustek. Specialitou tohoto systému vyměnitelných břitových destiček je dostupnost s Wiper geometrií s širokou ploškou, což umožňuje dosáhnout vynikající kvality povrchu. Široký program ISO 00P pro hrubování nabízí velké množství kruhových vyměnitelných břitových destiček pro obrábění ocelí, litinových materiálů, kalených ocelí nebo nerezových materiálů.
Při vývoji těchto nástrojových systémů (BALLtec, RHOMBICtec, ISO 00P) kladli experti na nástroje a slinuté karbidy z rakouského Kapfenbergu, kde je centrála společnosti, do popředí výkon a spolehlivost. A to od extrémně tvrdého řezného materiálu BCH03M s pouze 3% podílem kobaltu, který lze použít ve spojení s RHOMBICtec i BALLtec nástroji k dokončování nejtvrdších materiálů (až 66 HRC), až po houževnatější BCH23M. Jakost BCH03M je k dispozici také pro program ISO 00P. Rozsah řezných materiálů završují dvě jakosti pro výrobu forem a zápustek: BCH05M s CVD povlakem vhodná ve spojení s ISO 00P a vysoce stabilní řeznou hranou pro rychloposuvové obrábění, a BCH10M nabízenou pro všechny tři systémy.

Frézování klikových a vačkových hřídelí
K produktům, které v portfoliu firmy rozhodně stojí za pozornost, patří nástroje pro výrobu hřídelí. Boehlerit nabízí rozsáhlý sortiment kvalitních nástrojů pro obrábění klikových a vačkových hřídelí, jejichž výroba se opírá o mnohaleté zkušenosti a know-how, což umožňuje vybrat pro každý krok zpracování správný frézovací nástroj. Nástroje jsou vyráběny podle individuálních požadavků zákazníka, počínaje návrhem až po uvedení nástrojových systémů do provozu pomocí speciálně vyvinutých řezných materiálů a geometrií.
Významnou roli hraje frézování čepových ložisek a hlavních ložisek klikových hřídelí, pro něž jsou určeny specifické nástroje. K špičkovým produktům v této kategorii patří např. externí fréza pro velkoobjemovou výrobu malých a středních klikových hřídelí, a fréza o průměru až 2100 mm pro největší monoblokové hřídele (námořní klikové hřídele a stacionární pohony) s krátkými dobami cyklu a vysokými řeznými rychlostmi. A také vnitřní fréza pro obrábění středních klikových hřídelí pro nákladní auta a lodní motory. K jejím charakteristikám patří stabilní podmínky obrábění a snadno nastavitelné profily. Nejvyšší počet účinných zubů zajišťuje maximální výkon při obrábění a systém výměnných kazet pak snadnou údržbu.
Portfolio zahrnuje i speciální frézovací nástroje s blokovými kazetami pro obrábění vačkových hřídelí z tyčového materiálu nebo zápustkově kované polotovary, otočné frézovací nástroje pro velké klikové hřídele délky až 500 mm, nástroje pro soustružení přírub a konců (včetně soustružení se stacionárními upnutými obrobky se zvláštními nástroji ve tvaru zvonu a soustružení s rotujícími obrobky) či modulární nástroje s kazetovou strukturou pro soustružení a protahování hlavních ložisek klikových hřídelí pro motory osobních automobilů.
Kromě produktů samotných a jejich parametrů je neméně důležitým faktorem i zajištění kompletního servisu, na který firma klade velký důraz, a zajištění školení pro zákazníky i jejich zaměstnance. Servis zahrnuje také např. asistence při prvním nasazení, odladění a uvedení do provozu, průběžnou optimalizaci procesů s ohledem na doby cyklů, životnost nástroje a tolerance obrobku. Samozřejmostí je zajištění profesionálních oprav nástrojů a dodávek náhradních dílů.

Josef Vališka
Foto: Boehlerit

 
Publikováno: 30. 8. 2021 | Počet zobrazení: 483 článek mě zaujal 122
Zaujal Vás tento článek?
Ano